Varisin sadece kozmetik bir sorun olmadığı, kişilerin yaşam kalitesini bozan, ayaklarda ağrı, kramp, yorgunluk, ağırlık hissi, şişlik, uyuşma ve kaşıntı gibi sorunlara da neden olan bir rahatsızlık olduğunu belirtildi.
Varis oluşumunun yıllar aldığı ve erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğünü dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Zeki Talas, “Cildin iç kısmındaki kılcal damarların kırmızı-mor renkteki çizgiler halinde görülmesi özellikle görsel olarak kadınları mutsuz eder. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen varisler, toplardamar duvarlarının zayıflamasına bağlı olarak bu duvarların kalıcı biçimde genişlemesidir. Varis oluşumu genellikle yıllar alan bir süreçtir. Varisin tam olarak engelleme yöntemi bilinmemekle birlikte; yürüyüş, yüzme ve koşma gibi egzersizler kötü etkilerini en aza indirebilir. Bunların yanı sıra; uzun süre hareketsiz ayakta durma, bacak bacak üstüne atma ve sıklıkla topuklu ayakkabı giyme gibi alışkanlıklardan uzak durmak ve ideal kiloyu korumak gerekir” dedi.
“DOĞUM KONTROL HAPI DA VARİS OLUŞUMUNA NEDEN OLABİLİR”
Varis oluşumunun nedenleri arasında kalıtsal faktörlerin çok önemli olduğunun altını çizen Talas, “Ailede varisin olması diğer bireylerde görülme ihtimalini arttırır. Hormonal farklılıklar, hamilelik, obezite ve doğum kontrol hapı da varis oluşumuna neden olabilir. Bunların dışında sıcak su, toplardamarların pıhtılaşıp tıkanması sonucu varis gelişebilir. Ayrıca sıcak banyo ve kaplıcalar varisli kişiler ve varis riski taşıyanlar için zararlıdır” diye konuştu.
“LAZER YÖNTEMLERİ KLASİK AMELİYATLARA GÖRE DAHA AVANTAJLIDIR”
Varislerin tedavi edilmediği takdirde büyümeye devam edebileceğini ve yaşam kalitesini bozabileceğini öne süren Talas, “Varis tedavisinde en etkin yöntem radyofrekans (RF) ve lazerdir. Bu yöntemler; vücut içinde lazer ve radyofrekans ile elde edilen ısı enerjisini kullanarak tedavi etmeyi esas alır. Tedavi ameliyat ile de mümkündür ancak radyofrekans ve lazer yöntemleri klasik ameliyatlara göre daha avantajlıdır” şeklinde konuştu.
VARİSİN BİRÇOK OLUŞMA ŞEKLİ VAR
Varis hastalığının birçok tipinin olduğunu vurgulayan Talas, varise neden olan durumları şu şekilde aktardı: “Derin venöz yetmezlik; bacağın en iç kısmında kemiğe yakın giden ana toplardamarlarda, kanın geriye doğru bacağa kaçması sonucu bacakta şişme ve ağrılar görülür. İlerleyen zamanla birlikte ayak bileği çevresindeki ciltte kalınlaşma, renk koyulaşması ve yaralar görülebilir. Yüzeysel venöz yetmezlik; bacaklardaki yüzeysel toplardamarlarda kanın kalbe doğru değil de, geriye ayağa doğru gitmesi sonucu bu damarlarda genişleme, cilt yüzeyinde kabarıklaşma ve kıvrımlaşma oluşturmasıdır. Kılcal varisler; cilt üzerinde ince, genellikle mor veya kırmızı tonlarda görülen toplardamar genişlemeleridir. Derin veya yüzeysel toplardamarlarda yetmezlikle birlikte olabileceği gibi, sadece cilt seviyesinde de bulunabilirler. Çok fazla ağrı yapmamakla birlikte estetik olarak rahatsız edici olabilirler”