Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği  (TOTBİD) tarafından düzenlenen 25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi'nde konuşan uzmanlar, direksiyonda cep telefonu kullanımının dikkat dağınıklığına neden oluğunu ve kaza yapma ihtimalini dört kat artırdığını söyledi.
Türkiye’de 1 yılda gerçekleşen ortalama 569 bin 421 trafik kazasının yol açtığı yaklaşık 4 bin ölüm ve 124 bin 988 yaralanmanın sebeplerinden birinin araç sürerken telefonla konuşmak olduğunu söyledi.
Toplumsal hayatımızın önemli araçlarından biri olan cep telefonu kullanımındaki kaza riskine dikkat çeken Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD), “Hayata Değil Cep Telefonuna Ara Ver” sloganıyla hazırladığı kamu spotuyla bu hayati konuya kamuoyunun dikkatini çekmeyi amaçlıyor…

Araç kullanırken cep telefonuyla; arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabilir.
Araç kullanırken cep telefonu ile ilgilenmenin görsel, bilişsel, fiziksel ve işitme ile ilgili bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olmakta.

Tepki zamanında uzama
Durma mesafelerinde uzama
Doğru çizgide seyredememe
Uygun hızda seyredememe (genellikle yavaş)
Trafik işaretlerine yavaş reaksiyon verme/kaçırma
Görme alanını genişletmeme (ayna kullanma, karşıya bakma, vb)
Kısa takip mesafesi
Diğer araçların güvenli manevra yapmaları için yeterli süre vermeme
Stres ve gerginliği artması
Etrafında olanları izleyememe