Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, Türkiye'de kırmızı et açığı olduğunu belirterek ithalat yerine hayvancılığın daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, son zamanlarda hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi. Kırmızı et fiyatlarındaki artışın ithalat yapılması gerektirdiği gibi düşüncelere yol açtığını ifade eden Uzakgider, "Basında çıkan haberlerde vakıf ihalelerinin yapıldığı, alan firmaların hayvan topladığı, büyük firmaların ithalatı açtırmak için spekülasyon yaptığı, piyasada kesilecek materyal bulunmadığı, yetiştiricinin fiyat artışı beklentisine girdiği, yaz aylarında et tüketim talebinin arttığı, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden fiyatların arttığı şeklinde tespitler yapıldığı belirtilmektedir. Hayvancılıkta, geçmişte meydana gelen tecrübelerden ders almadığımızdan dolayı olaylar tekerrür etmektedir. Hayvancılıkta yaşanan problemler iyi analiz edildiğinde sıkıntılar çok rahat görülecektir" dedi.
Türkiye'de 1980'lerden sonra içerideki üretimi arttırmak yerine, dışarıdan ucuza ithalatın tercih edildiğini kaydeden Uzakgider, "Her sıkıştığımızda ithalata sarıldığımız için maalesef bu durum bağımlılık haline geldi. Hayvancılıkta 2007 - 2008 yıllarındaki süt krizinde 300 - 400 bin sağılır hayvanımız kasaba gitti. 2010 - 2011 yıllarında küçükbaşta oluşan azalma neticesinde et krizi çıktı ve 2010 - 2012 yılları arasında 3 milyar 223 milyon dolarlık hayvan ve hayvansal ürün ithal ettik" diye konuştu.
2012 - 2013 kışında ot krizinin çıktığını kaydeden Uzakgider şunları söyledi:
"Bizler bunun olumsuz sonuçlarının 2013'ün ikinci yarısı ile 2014 yılında ortaya çıkacağını söyledik.TÜİK verilerinde süt üretiminin 2013 Haziran ayında yüzde 4,9 azaldığı ve piyasa gözlemlerinde azalmaya devam ettiği, 2013’ün ilk altı ayında kırmızı et üretiminin yüzde 16’lık artışla 421 bin ton olduğu açıklanıyor. Bu veriler hayvanların kasaba gittiğinin göstergesidir.2010 yılında kullandırılan sıfır faizli kredilerin faydadan çok zarar getirdiğini acı bir şekilde öğrendik. O gün hiçbir hayvancılık tecrübesi olmayan kişiler hayvancılık yapmaya başladı."