Marmaris'e bağlı İçmeler Mahallesi'nin Kızılkum mevkisinde, denize sıfır konumda olan ve önünde iki koyu bulunan dev otel inşaatında gerçekleştirilen UMKE rallisi nefes kesen arama kurtarma görüntülerine sahne oldu. Düzenlenen rallide İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Aydın ve Muğla ile kardeş UMKE ili Elazığ ekipleri yaralılara yardım etmek için kıyasıya mücadele etti. 8 etaptan oluşan yarışmada UMKE ekipler senaryo gereği enkaz altında mahsur kalan yaralılara ve trafik kazasında sıkışan yaralı sürücüye ilk tıbbi yardım müdahalesinde bulunarak yaşama döndürdü. Denizde batan bir mülteci teknesindeki yaralıların kurtarılmasının da canlandırıldığı rallide, ekiplerin oldukça başarılı oldukları gözlendi. Gün boyu devam edecek rallide dereceye giren UMKE ekiplerine ödülleri ,yarın düzenlenecek törenle verilecek.
Ralliyi izlemek üzere Marmaris’e gelen Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin yaptığı açıklamada, son dönemlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sağlıkta şiddet konusunda ciddi açıklamaları bulunduğunu hatırlattı. Sağlık personeline sahip çıkma ve onların yanında olduklarını hissettirmek için rallinin ismine 35 yaşında hayatını kaybeden sağlık personeli Hüseyin Çakmak'ın isminin verildiğine işaret eden Tekin, Türkiye'de UMKE ‘nin 2004'lü yıllardan bu yana hizmet vermekte olduğunu kaydetti. Yaklaşık 7 bin personeli ile UMKE’nin medikal anlamda Avrupa'nın en büyük sivil kuruluşu olduğunu ifade eden Tekin, sağlık personelinin yılda iki defa rutin olarak tatbikatlarla birlikte eğitimden geçirildiğini söyledi. Muğla'da görev yapan sağlık personeline su üstü kurtarma, dağcılık eğitimi ve her türlü temel eğitimlerin verilerek afet durumlarına karşı hazırlıklı olmalarının sağlandığına değinen Cihan Tekin,düzenlenen ralliyi bir yarışma olarak görmediklerini, UMKE ekiplerinin gönüllerindeki birinci olduğunu sözlerine ekledi.
Yarışmayı izlemek için ilçeye gelenler arasında bulunan Denizli İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu bu sebepten doğal afetlere her an açık bir ülke konumunda bulunduğuna dikkat çekti. Sağlık kuruluşlarının son dönemlerde denizde yaşanan mülteci kazalarına yönelik bu tür eğitimleri sıklıkla tekrarlaması gerektiğini ifade Eden Arpacı, organizasyonu düzenleyen Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

Muğla UMKE sorumlusu Hakan Babayiğit ise ,UMKE rallisinin Sağlık bakanlığı onayı ile Türkiye’de ilk kez Muğla’da gerçekleştirildiğini söyledi. Babyiğit, rallide ekiplerin tıbbi müdahaleye yönelik beceri ve tecrübelerinin geliştirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.