Öncelikle kurban kesimi zor bir iş olduğu için kesimi yapacak kişiler dikkat etmelidir. Ayrıca tıbbi rahatsızlığı olan kişilerin kesim işlemlerinde kesinlikle bulunmaması gerekir. Hele birde kalp damar hastalığı, hipertansiyon ve şeker hastalarının kurbanı, kendileri keserken daha dikkat etmeleri gerekir. Çünkü aşırı heyecan kalbi zorlayarak istenmeyen sonuçlar oluşturabilir.

Tabi kurban deyince hemen acil servislere birçok yaralanmaların geldiğini ifade etmeliyiz. Kurbanlık kesimlerinin mutlaka uygun, hijyenik sağlıklı ortamlarda yapılması gerekmektedir. Kurban Bayramlarında en çok delici, kesici alet yaralanmalarına, daha azda hayvan darpları ile karşılaşmaktayız.

Kurban keserken dikkatli olmalıyız. Keserken yaralanma durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna müracaat etmeliyiz. Zaten Kurban bayramlarında acil servis başvurularının bir çoğunu acemi kasap dediğimiz kişilerin  yaralanması sonucu ortaya çıkan cilt kesileri oluşturuyor. Bu yaralanmaların en sık nedeni kurban kesilirken kişilerin acele etmesi ve tecrübesiz olmasıdır. Acemi kasaplar diye tabir ettiğimiz bu kişiler kurban bayramında bu tür olayların yaşanmasına neden oluyorlar. Bunun sonucunda da acil servislere birçok başvuru yapılıyor. Genellikle acil servislere küçük kesiler gelse de, kas, tendon, sinir veya damar kesisi gibi derin büyük kesilerlede karşılaştığımız oluyor. Nadiren Bu derin ve büyük kesiler bazen organ fonksiyon kaybına neden olacak kalıcı hasarlarada yol açabiliyor. Bu yaralanmalar sonucunda da en çok kanamalar ile hastalar acil servislere başvuruyor.

Aslında panik olmadan yaralanma anında yapılması gerekenler basitçe şöyledir. Bir yeriniz kesildiğinde kan kaybı olmamasına dikkat edilmelidir. İlk hedefimiz kanamayı durdurmak olmalı. Ciddi kan kaybı olan kesiklerde,kanayan yerin üzerine bastırarak durdurulması gerekiyor. Elimizde hiç bir şey yoksa Yaralanma olduğunda ilk yapılacak olan temiz bir bezle yaranın kapatılması ve üzerinden bastırılmasıdır. Sonrasında acil servise başvurulması gerekir. Asla hekime göstermeden krem,tütün,kağıt vb. gibi ürünleri yaraya sürerek tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. El kesiklerinde durdurma işlemi kolay olabilir ancak bileğimize doğru bir kesi oluşmuşsa, atar damarların kesikleri çok daha ciddi ve hayati tehdit oluşturabilir. Hastaya ilk müdahale, bilinçli bir kişi tarafından kanamanın durdurulması ile yapılır. Yüzük ve kol saati gibi aksesuarlar çıkarıldıktan sonra el kalp seviyesinde tutulmalı ve eklemler aşırı bükülmeden uygun pozisyonda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sızıntı tarzında bir kanama olduğu fark edildiğinde, kanayan kısım kalp hizasından yukarıya gelecek şekilde kaldırılarak kanama belli oranda azaltılabilir.Tüm kesiler mümkünse hekim tarafından değerlendirilmelidir. Kesiklerin, yani açık yaraların, enfeksiyon olmaması için iyice temizlenmesi gerekir. ancak bu yapılırken yarayı çok zedelemeden, akan temiz suyla yavaş biçimde temizlemek gerekiyor. Aksi takdirde kanamanın artma riski olabilir.Gittiğimiz sağlık kuruluşunda da tetanoz aşısı yapılması, yaranın derinliğine göre dikiş atılması gerekebilir.

Bunun yanı sıra derin kesiklerin kas, tendon ve sinir gibi dokulara zarar verme riski de var. Böyle bir durumda çok kısa sürede müdahale edilmezse kesiğin oluştuğu bölgede hareket kısıtlılığı, uyuşma, hissizlik gibi geri dönüşü olmayan sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bu yüzden ciddi ve derin kesiklerde kopan parça varsa merkeze ulaşıncaya kadar soğutulması sağlanmalı. Kopan parçanın zamanında ve doğru bir şekilde hastaneye götürülmesi gerekir. Böyle bir durumda panik yapmak yerine, kopmuş parça temiz su ile yıkanmalı, ıslak temiz bir bezle sarılmalı ve su geçirmez bir torbaya konulmalıdır. Bu torbanın buz üzerine yerleştirilerek soğuk ortamda,hastayla birlikte en kısa sürede hastaneye ulaştırılmalıdır.    

Kesiler dışında yaralanmaların bir kısmı da kurbanlık hayvanlarla olan kovalamaca veya boğuşmalar sonucu meydana gelebiliyor. Bu tür durumlarda da ciddi iç organ yaralanmaları oluşabilmektedir.
İşin doğrusu kurbanın ehil kişiler tarafından, usulüne uygun, sakin bir şekilde kesilmesi hem kesen kişilerin yaralanma riskini azaltacaktır hem de kurban olarak seçtiğimiz hayvanın stresini azaltacaktır. Etrafta yaşanan stres ve kargaşa kurbanlık hayvanımıza da yansımakta, onun ani tepki vermesine neden olmakta, bu da yaralanma riskini arttırmaktadır.
Her zaman ki gibi bayram tatilinde hastaların mağdur olmaması için sağlık merkezlerinde nöbet düzenlemesi yapılmış ve bizde Denizli ilinde aksaklık çıkmaması için özveriyle çalışacağız. Kamu, üniversite ve özel sektöre ait acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü sağlık tesisleri bünyesindeki acil servisler, tatil süresince yoğun talebi karşılayacak şekilde düzenlenmiştir. 
 Hep bir arada, kardeşçe, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmeniz dileğiyle, Kurban Bayramınız  kutluyorum.