Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doktor Ahmet Serdar Saraçel, sinüzit hastalığının tedavi edilmemesi halinde iltihabın göz çukuru içine yayılması ve körlüğe kadar gidebilen görme bozuklukları ile beyin iltihaplanmasına sebep olabileceğini söyledi. Mevsim değişikliği, alerjik reaksiyonlar, vücut direncinin düşmesi, banyodan sonra hemen dışarı çıkılmasının sinüzitin oluşmasına neden olabileceğini belirten Doktor Saraçel, “Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Sinüsleri temizleyen ince kanallar tıkanırsa sinüzit hastalığı başlar. Sinüs kanallarının tıkanıklığına bazı burun içi ve sinüslerle ilgili yapısal koşullar, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik sebepler, burun ve geniz eti gibi oluşumlar yol açabilir. Sinüzit genel olarak akut ve kronik (müzmin) olarak ikiye ayrılır. Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit anlamına gelir. Uygun tedavi edildiğinde tamamen iyileşir. Ancak kronik sinüzit sinüslerde sürekli bir iltihap anlamına gelir ve tedavisi de zordur. Birçok kez ameliyat gerektirir. Akut ve kronik sinüzitin belirtileri birbirinden farklıdır” dedi.

Tedavisi mümkün

Sinüzitin uygun antibiyotik ve yardımcı ilaçlarla veya gerektiğinde ameliyatla tedavi edildiğinde ciddi problemlere yol açmayan bir hastalık olduğunu ifade eden Doktor Saraçel, “Ancak iltihabın yayılmasına bağlı bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bunlardan en önemlileri iltihabın göz çukuru içine yayılması ve körlüğe kadar gidebilen hastalıklar, beyin zarına veya beyin içine yayılarak abse oluşması, iltihabın sinüs içinde abseleşmesi ve kemik iltihabı sayılabilir. Bu tür durumlar oluştuğunda tedavi daha ciddi yapılmalıdır ve ilaç tedavisiyle birlikte ameliyat gerektirir. Komplikasyon oluşturmamış kronik sinüzitler Endoskopik Sinüs Cerrahisi denilen yöntemle her hangi bir kesi oluşturmadan kolaylıkla tedavi edilebilir” diye konuştu.
Sinüzitten korunmak veya sinüzit tedavisini kolaylaştırmak için önerilerde bulunan
Saraçel, “Sinüzitten korunmak ya da şikâyetleri en aza indirmek için soğukta kalmamak, saçların ıslak kalmaması, yaşadıkları ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigaranın dumanında dahi kalınmaması, alerjiye yol açabilecek toz ve duman gibi maddelerden uzak kalınması gibi önlemler alınabilir” dedi.