Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Özcan Alaca: “Boyun ağrıları ani olarak başlayabilir ama genellikle aniden tek başına şiddetli bir yakınma olarak başlamayıp günlük yaşantının stres ve gerilimi ile zaman içinde artarak belirginleşir. Sonuçta omurganın belli bir kısmında dejenerasyon başlar ve bu dejenerasyon omurganın etrafındaki kaslarda, bağlarda ve eklemler de gerilme oluşturarak boyun ağrısının kaynağı olur. Bu mevcut ağrı keskin bıçak saplanır tarzda ve hareketle belirginleşen bir ağrıdır. Bu boyunda sınırlı kalmayıp sırt, kollar hatta baş bölgesine yayılabilir. Yavaş başlayan boyun ağrıları özellikle omurgadaki kireçlenmelerde (spondilartroz), omurga disk dejenerasyon, boyun fıtıkları, romatizmal hastalıklarda, enfeksiyon ve bazı kanserler zemininde başlayabilmekle birlikte bu sebepler zemininde de ani başlangıçlar gösterebilirler” diye konuştu.

Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Özcan Alaca, boyun kaslarındaki spazm bağlı tutulmalar ve boyun omurga düzleşmesi sorunlarının çoğu zaman omurgadaki bir hastalıktan kaynaklanmadığını belirterek günlük yaşamdaki stres ve duruş bozukluklarının da buna sebep olabildiğini söyledi.
Alaca: “Günlük yaşamdaki kaygılar, stres, gerginlikler, kötü duruş (postür), oturuş bozuklukları (bilgisayar, telefon, araba kullanırken, kitap okurken, televizyon seyrederken ve uzun süre aynı pozisyonda iş yaparken) sonrasında boyun tutulmaları ve boyun omurlarında düzleşme sorunları meydana gelebilmektedir. Eğer 2-3 günün üzerinde devam eden boyun ağrısı varsa bir hekime, bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurulmasını gerekli muayene ve muayene sonrası tetkiklerin yaptırılmasını önermekteyiz” şeklinde konuştu.

Yastık Seçimi ve Boyun Egzersizleri Önemsenmeli

Boyun kaslarındaki spazm bağlı tutulmalar ve boyun omurga düzleşmesi sorunlarının tedavisinde öncelikle duruş ve oturma pozisyonuna, istirahatta iken ve uyurken kullanılan yastık seçimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Alaca, ağrının şiddetine göre hekim tarafından verilen ilaç tedavisinin kullanılmasının ve mevcut şikayetlere göre verilecek boyun egzersizlerini yapmaya özen gösterilmesinin altını çizdi. Hastalar, eğer mevcut tedavi ile rahatlamazlarsa boyun kaslarında gergin noktalara (tetik noktalara) kuru iğneleme, lokal anestezik kullanarak yapılan tetik nokta enjeksiyon uygulamaları ve fizik tedavi yöntemleri (Tens- US v.b) ile tedavi edilebildiğini sözlerine ekledi.