Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi,  10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı gününü hastalarıyla kutladı. Merkezde tedavi gören hastalar, “Şizofreniyle yaşamak” temalı çizdikleri resimlerle hastalıktan sonra hayatlarında neler değiştiğini anlatmaya çalıştı.  Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Acar, Denizli’ye ikinci bir toplum ruh sağlığı merkezini çok yakında açacaklarını duyurdu. 

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlanıyor. Bugünün öncelikli hedefi;  ruh sağlığının korunması konusunda kamu bilinci oluşturmak, ruhsal bozukluklara karşı koruyucu çalışmaları ve tedavi hizmetlerinin tanıtılmasını ön plana çıkarmak.Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyon; dünya genelinde birçok farklı yaş, cinsiyet ve milletten yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilemekte ve küresel hastalık yükünde üçüncü sırada bulunmaktadır; 2030 yılında ise bu konuda birinci sırada olması öngörülmektedir.  
Şizofreni, şizoaffektif bozukluk dahil olmak üzere kayıtlı hasta sayısı 583olan Denizli Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle Denizli Kamu Hastaneleri Birliği ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ortaklaşa bir etkinlik düzenlendi.Kurum yöneticileri başta olmak üzere etkinliğe merkezde tedavi gören hastalar ve yakınları katıldı. 

RESİMLE HASTALIĞI ANLATTILAR
Etkinlik kapsamında hastalar, hastalıktan sonra hayatlarında neler değiştiğini “Şizofreniyle yaşamak” temalı çizdikleri resimler ile ortaya koydular. Hastalar tek tek çizdikleri resimleri ve neler düşündüklerini anlattılar. Etkinlik sonunda hastalara birer plaket ve karanfil verildi. 
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sevil Altınkılıç, şizofreni hastalığının, yaşamda mücadelesi zor bir hastalık olduğunu vurguladı. Altınkılıç: “Hastalarımıza bugüne özel şizofreni ile yaşam temalı bir resim çizdirdik. Hepsinin elinde şu anda çizilmiş resimleri var. Şizofreni bildiğiniz gibi yaşamda mücadelesi zor bir hastalık. Hem aile ortamını hem iş ortamını, sosyal ilişkilerini etkileyen psikososyal bir hastalık. Bu hastalarımıza, bu merkezimizde hep birlikte destek olmaya çalışıyoruz. Onları tekrardan yaşama kazandırmaya çalışıyoruz. Büyük ölçüde işe giren, çalışmaya başlayan, aile ortamı düzelen hastalarımız var. Şimdi onlar hastalıktan ve bu Merkezimize geldikten sonra hayatlarında neler değiştiğini çizdikleri resimler ile bizlere anlatacaklar” dedi. 

İKİNCİ BİR MERKEZİ AÇACAĞIZ
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Osman Acar, Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin Sağlık Bakanlığının faaliyete geçirdiği çok önemli bir sosyal proje olduğunu söyledi. Acar: “Toplum ruh Sağlığı Merkezleri devletimizin, sağlık Bakanlığımızın sosyal yönünü gösteren önemli bir projedir. Gerçekten şu an Türkiye’de bütün illerde Toplum Ruh sağlığı Merkezi açıldı. Bazı illerimizde birden fazla Merkez bulunmaktadır. İnşallah Denizli’ye de ikinci bir Toplum Ruh sağlığı Merkezi çok yakında açacağız. Bundan böyle ilimizde 2 Merkezimiz olacak. Şizofreni gibi hastalığı olan hastalarımızı topluma kazandırmak adına bu Merkezlerimizin önemi çok büyüktür. Biz de bu amaçla hizmet etmekteyiz” dedi.