Benlerin ortaya çıkma zamanlarına göre ikiye ayrıldığını belirten Cildiye Uzmanı Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, bunların doğuştan beri mevcut olanlar ve sonradan ortaya çıkan benler olduğunu ifade etti. Aktekin: “Hemen herkeste mevcut olan benler genellikle sıradan benlerdir ve açık tenli bireylerde daha fazla olabilir (30-40 arası) ki bu normaldir. Benler doğumsal olarak çıkabileceği gibi çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkabilir ve çocuk büyüdükçe benler de büyür. Bazıları koyulaşır, bazılarının rengi açılır. Bu değişiklikler normaldir ve genellikle melanom dediğimiz deri kanseri bulgusu değildir. Benler, genellikle kahverengi olmakla birlikte bazen açık kahve, siyah, kırmızı, pembe, mavi, deri renginde veya renksiz de olabilirler. Şekil olarak yuvarlak, yüzeyi düz veya hafif kabarıktır, görüntüsü hızlı değişmez, genellikle aynı kalır. Üzerinde kıl olabilir. Bazı benler ise yıllar içinde değişebilir ya da tamamen kaybolabilir. Ancak vücudunuzdaki benleriniz büyüyor, kaşınıyor veya kanıyorsa vakit kaybetmeden dermatologunuza başvurmalısınız. Çünkü, bir deri kanseri olan melanom, eskiden mevcut olan bir ben üzerinden gelişebileceği gibi yeni çıkan bir ben görünümünde de gelişebilir. Melanom erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türüdür” diye konuştu.
 
Aktekin, bir kimsede 50 den fazla ben varsa melanom açısından dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak şu uyarılarda bulundu: “Ayrıca displastik (atipik) benler, spitz nevus, dev doğumsal benlerin melanom riski fazladır, dikkatli takip edilmelidir. Benlerin çoğunun alınması gerekmez ama benler hastaya rahatsızlık veriyorsa (kıyafet giydiğinde sürtünüyorsa), görünümünden rahatsız oluyorsa veya kanser şüphesi varsa çıkarılabilir. Lazer ile benlerin yakılmasını önermiyoruz, hatta lazer epilasyon sırasında benlerin yanmaması için korunması gerekmektedir. Benler cerrahi olarak çıkarılmalıdır, bu yöntem aynı zamanda patolojik inceleme yapılmasına olanak sağladığı için tercih edilmektedir. Benlerin çıkarılması kanserleşmesine neden olmaz aksine hem tanısı kesinleşir hem de tedavi edilmiş olur.
Vücutta yeni bir ben ya da leke görüldüğünde dikkatli olunması gerektiğini açıklayan Aktekin, özellikle şu belirtilere dikkat edilmesini istedi: “Kanser riski açısından;

 -asimetri önemli bir ipuçudur. Yani bene bakıldığında bir tarafı renk ve doku açısından farklı ise,
 -benin kenarları düzensiz, pürüzlü, çentikli görünümde ve sınırları net değilse,
 -içerisinde birden fazla renk (kahve, siyah, kırmızı, pembe, mavi) barındırıyorsa,
 -çapı özellikle 6 mm den büyükse bu benler risklidir ve önemlidir.

Ayrıca eskiden beri varolan bir ben zamanla boyut, renk ve şekil değiştirdiyse mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Yine benler konusunda bilmemiz gereken önemli bir nokta da; derinizi mutlaka güneşten koruyun. Yapılan çalışmalarda UV ışınlarının deri kanseri gelişiminde önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Bunun için solaryumda bronzlaşmak için uğraşmamak, yüksek faktörlü güneşten koruyucuları düzenli ve yeterli miktarda kullanmak ve koruyucu özellikte kıyafet seçmek önemlidir. Son olarak derinizi belli aralarla kendiniz muayene edin, kendi kendine muayene melanomu erken yakalamanızı sağlayacaktır. Dermatologunuz kendi kendine deri muayenesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini size öğretecektir” dedi.