Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, sıcakların etkisiyle meydana gelebilecek sıvı kaybının kramplara sebep olabileceğini söyledi. Türkmen, bu yüzden deniz ve havuzlarda yüzerken oluşabilecek kramplara karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Krampın, bir ya da birden fazla kas demetinde, sert bir adale yumrusu tarzında, aniden meydana gelen kısa veya uzun süreli kasılmalar olduğunu belirten Dr. Türkmen, “Dolaşım bozukluğu nedeniyle bacaklara yeteri kadar kanın gitmemesi, omurgada meydana gelen sinir sıkışmaları, aşırı tuz ve su kaybı ve bazı dış etkenler krampı tetikler. Kramplar, saatçi, berber, terzi ve sporcularda çok sık görülür. Yaşlı, yetişkin, genç ve çocuklarda, hattâ gebelerde bile görülebilir. Yaşlı ve yetişkinlerde görülen krampların nedeni kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineral eksiklikleri, aşırı egzersiz, ısınmadan yapılan egzersizler, fazla terleme, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı idrar söktürücü ilaçlar ve kalp damar hastalıkları gibi durumlardır. Çocuklarda görülen krampların nedeni ise bulantı ve kusma sonucu oluşan aşırı sıvı ve elektrolit kaybı, aşırı sıcaklarda terleme sonucu meydana gelen kalsiyum, magnezyum ve potasyum kaybı olarak sıralanabilir.” dedi.

'KRAMP GİREN KİŞİ, KARAYA DOĞRU SIRTÜSTÜ, KENDİNİ YORMADAN YÜZMELİ'

Kramp giren ve ona yardımcı olan kişinin çok sakin ve sabırlı olması gerektiğini vurgulayan Dr. Beşir Türkmen, “Eğer deniz ya da havuzda kramp girmişse yapılması gereken tek şey, sakin olup karaya doğru sırtüstü, kendinizi yormadan yüzmektir. Paniğe kapılmanız en çok kendinize zarar verir, çünkü heyecan, kas krampını beş kat arttırır. Eğer suyun içinde yanınızdaki kişiye kramp girdiyse bacağını ovalayarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışabilirsiniz. Kramplar, kişiyi normalden daha fazla yorgun düşürür. Bu nedenle krampta azalma olmuyorsa vakit kaybetmeden sırtüstü yüzerek karaya ulaşmaya çalışmak, yapılacak en doğru hareket olacaktır. Kıyıya ulaştığınızda hastayı düz bir zemine yatırın. Bir elinizle kramp girmiş ayağı, diğer elinizle baldırını sıkıca kavrayın. Kramp giren ayağı yavaşça eski haline getirmeye çalışırken (yukarı doğru kaldırırken) baldırına da hafifçe baskı uygulayın. Bu sayede bacak ile ayak arasında 90 derecelik açı oluşturmuş olacaksınız. Bir süre bu pozisyonda durduktan sonra hastanın ayağını ileri geri yavaşça hareket ettirerek krampın azalmasına yardımcı olun.” şeklinde konuştu.

Suda yalnızken kramp girmesi halinde ise yine telaşlanılmaması uyarısında bulunan Türkmen, şunları kaydetti: “Eğer suda yalnızsanız durum biraz daha ciddi olabilir. Bu nedenle hemen sırtüstü uzanıp kramp girmiş baldırı ters yönde yavaş yavaş gerin. Bir süre bacağınızı bu şekilde hareket ettirin. Bu esnada kollarınız yanlarda, yelpaze hareketiyle sırtüstü yüzerek sakin sakin kıyıya ulaşmaya çalışın. Uzaktaysanız yardım için bağırabilirsiniz ama asla paniğe kapılmamalısınız. Paletle yüzerken veya denize yüksek yerden ısınmadan atlarken çok dikkat etmeliyiz.”