Mevsim itibariyle hava sıcaklarında yaşanan artışların gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade eden Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, özellikle çocukların, yaşlıların ve kronik hastaların artan sıcaklardan ve güneş ışığının zararlı etkilerinden kendilerini daha fazla koruması gerektiğini kaydetti. Risk grubundaki kişilerin sıcağa maruz kalma ve güneş çarpmasından korunmaları için alacakları önlemlerin önemine değinen Tekin, "Güneş ışınlarının güçlü olduğu 11.00 ve 16.00 saatleri arasında mümkün oldukça açık havaya çıkılmamalıdır. Açık havada gölgede kalınsa dahi hava sıcaklığı vücuttan su kaybettirir bu da insan sağlığı için zararlıdır. Dışarı çıkarken, açık renkli, pamuklu, bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka ve koruyucu olarak şemsiye tercih edilmelidir. Kişiler dışarıya çıktıklarında mutlaka yanlarında su bulundurmalıdır. Gündüz sıcak saatlerde çok fazla gayret gerektiren işler ve faaliyetler yapılmamalıdır. Bu tür faaliyetler yapıldığında terleme ile vücutta daha fazla su ve tuz kaybı oluşacaktır. Su tüketimine dikkat edilmelidir.Vücuttan atılan su ve tuz kaybını yerine koyabilmek için bol sıvı gıdalar tüketilmelidir. Gün boyu alınan su miktarı 2 litreden az olmamalıdır’’ dedi.

SICAK BİTKİNLİĞİ VE SICAK KRAMPLARINA DİKKAT

Sıcağa maruz kalındığı zaman sıcak bitkinliği veya sıcak krampları meydana getirebileceğini ifade eden Tekin şöyle konuştu:
"Sıcağa maruz kalma yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda ve küçük çocuklarda hayati tehlike yaratabilir. Özellikle yüksek tansiyon ve şeker hastaları günlük aldığı sıvıyı, terleme oranına göre iki katına çıkarmalı ve alınan su miktarı iki litreden az olmamalıdır. İlaçlar her gün mutlaka düzenli olarak aynı saatte alınmalıdır. Gündüz sıcak saatlerde evin serin bir yerinde uyku, vücut için iyi gelecektir. Bu sıcak havalarda kronik hastalığı olan kişiler kullandıkları ilaçlar ve beslenme durumları hakkında hekimlerine danışmalıdırlar. Sıcağa maruz kalan ve fenalaşan kişi derhal serin bir yere alınmalı, sıkı kıyafetler gevşetilmeli, aşırı giyinmişse kıyafetler azaltılmalı, ağızdan sıvı verilmeli, vücut ısısını düşürecek şekilde pansuman yapılmalı, evde ise ılık duş yaptırılmalıdır. Bu tedbirlere rağmen ateş, bulantı, baş dönmesi oluşursa mutlaka hastaneye müracaat edilmelidir.’’