Türk Eczacıları Birliği Başkanı, eczacıların, kronik hastalıklarda önemli rol oynayacağını söyledi. 14 Mayıs Eczacılık Günü'nün temasının "Eczacılar Değişiyor, Sağlık Sistemi Geliyor" olarak belirlendiğini bildirdi. İki yıl önce eczacıların mesleki gelişimini süreklileştirecek bir projeye "Akılcı Eczane" projesi ile imza attıklarını ve projeyi Sağlık Bakanlığının da destek vermesiyle Türkiye geneline yayılacağını ifade etti.

Türkiye genelinde Tüm eczanelerin bir danışman eczane olmasını istediklerini Yurt dışından aldığımız akılcı eczane modülleri var. Bunlar hipertansiyon, diyabet, astım, sigara bıraktırma modülleri. Sağlık Bakanlığı da bu modüllere kendi eğitimcileri ile birlikte katkı sunacak ve eczanelere sertifika verecek.

Eğitimleri akademisyenler verecek, sertifikalar Sağlık Bakanlığı onaylı olacak. Böylece, eczacılar kronik hastalıklarda önemli rol oynayacak. Astım, hipertansiyon gibi rahatsızlıklar rahatsızlıklarla ilgili danışman olabilecekler. Vatandaşa ilaçları nasıl kullanmaları gerektiği ve bu ilaçların takibi konusunda bilgi verebilecekler." dedi.

İlk olarak Konya'da hipertansiyonla ilgili olarak 29 eczanede pilot bir çalışma başlattıklarını bu çalışmayla ilaçlardaki kullanım oranında ciddi bir iyileşme gözlemlediklerini hipertansiyonla ilgili eczaneye giren 45 yaşındaki hastaların tansiyonlarının ölçülerek kayıt altına alındığını daha sonrada uzmanlara yönlendirildiğini belirtti.