Yeterli ve dengeli beslenmek, toplumun ve onu oluşturan bireylerin, sağlıklı ve güçlü olarak yaşamasında; ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde; refah düzeyinin artmasında; huzur ve güvence altında varlığını sürdürebilmesinde, temel koşullardan biri, belki de en önemlisidir. Sağlıklı bir yaşam, ancak gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması ile sürdürülebilir. 
5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun gereği gıda zincirinin tüm aşamalarında gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketici menfaatlerinin korunması Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetki ve sorumluluğundadır.
Gıda üreten, toplu tüketime sunan ve satışını yapan işletmelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kontrolörlerince; kayıt, üretim hattı, genel hijyen, etiket bilgileri, depolama, servis vb. açılarından aralıksız olarak denetimler yapılmaktadır.
Ramazan Ayının başladığı şu günlerde ise özellikle iftar veren toplu tüketim yerleri, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, tatlı ve pastacılık ürünleri, şekerleme, ekmek ve pide üretimi yapan yerlerin denetimlerine ağırlık verilmiştir.
Ancak çiftlikten çatala gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için tüketicilerimize de büyük görevler düşmektedir. 
Tüketicilerin aldıkları gıda maddelerinde seçici olmaları ve tüketim sürecinde bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir:
1-Üretildiği mekânda satılanlar hariç her türlü gıda maddesinin ambalajlı ve etiketli olarak satışa sunulması zorunludur.  Yaş meyve ve sebzeler hariç olmak üzere semt pazarlarında ya da sokak aralarında seyyar satıcılar tarafından uygun olmayan şartlarda satışa sunulan gıda maddelerine itibar edilmemelidir.
2-Satın alınacak gıda maddelerinin ambalajının bozulmamış ve ürün özelliğine göre uygun saklama koşullarında muhafaza edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
3-Öncelikle satın alınan her türlü gıda maddesinin etiket bilgilerinin incelenmesi gerekmektedir. Etikette ürünün güvenle tüketilebileceği en son tarihi gösteren “SON TÜKETİM TARİHİ” veya TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ bilgilerinin bulunması zorunludur.  Alışverişlerde bu tarihlerin dikkate alınması gerekmektedir.
4-Gıda maddelerini satın alırken mutlaka ambalaj kontrolü yapılmalıdır. Bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış ambalajlı ürünler, rengi değişmiş, mikroorganizma faaliyetinin gözlemlendiği durumlar mevcutsa gıda maddeleri risk taşıyabileceği göz önünde bulundurularak satın alınmamalıdır.
5-Satın alınan gıda maddelerinin tüketilinceye kadar uygun saklama koşullarında muhafaza edilmesi gerekir. Çabuk bozulabilecek et ve süt ürünleri gibi gıdalar mutlaka soğuk zincir (buzdolabı) koşullarında saklanmalıdır. Dondurulmuş olarak satışa sunulan gıdaların en kısa süre içerisinde (soğuk zincirin kırılmasına neden olunmadan) evlerimize ulaşması ve yine dondurucuda muhafaza edilmesi gereklidir. Dondurulmuş gıdalar tüketileceği zamana kadar çözdürülmemeli ve çözdürüldükten sonra da tekrar dondurulmamalıdır. Çözünüp tekrar dondurulduğundan şüphe edilen, ambalajı yırtık olan ürünler satın alınmamalıdır.
6-Et, Süt ve balık gibi çabuk bozulabilen gıda maddeleri alışverişimizin sonunda satın alınmalıdır.
Sokaklarda ve köşe başlarında seyyar araçlarla hangi koşullarda üretildiği belli olmayan her türlü bulaşmaya açık şekilde satılan et, süt, balık, tatlı, şekerleme vb. gıda maddelerinin hiçbir surette satın alınmaması ve tüketilmemesi halkımızın sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir.
Gıda maddesi, üreten, satan ve toplu tüketime sunan işletmeler ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyetler Bakanlığımızın 174 numaralı Alo Gıda Hattına bildirilmesi durumunda ekiplerimizce en seri şekilde müdahale edilmektedir.
Her zaman en iyi denetçi tüketicidir. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için Halkımızın yukarıda belirtilen hususlarda duyarlı olmaları, kendi sağlıkları açısından önem arz etmektedir.