Ramazan ayının gelmesiyle günlük yaşantıda önemli değişiklikler olmaktadır. Bunlardan biride kuşkusuz beslenme düzenidir. Diğer aylar gibi, Ramazan ayında da, bireyin sağlığının korunması açısından alması gereken kalorinin değişmediği unutulmamalıdır. Peki, biz bu düzeni nasıl sağlamalıyız;

SAHURU MUTLAKA YAPALIM
Ramazan ayında açlık yaklaşık olarak 18 saati bulmaktadır. Uzun süreli açlık sonucu kan şekeri ve tansiyon düşebilir. Bu nedenle sahura muhakkak kalkılıp bir şeyler yenmelidir. Peki, tercih edeceğimiz besinler neler olmalıdır?

Bizi gün içinde tok tutacak protein ağırlıklı yumurta, süt, yoğurt,az tuzlu peynir gibi besinlerden oluşan kahvaltı gibi bir düzen tercih edilmelidir,bunun yanında 1-2 dilim ekmek(tam buğday tercihli),bol tuzsuz söğüş ve 1-2 porsiyon kadar meyve tüketebiliriz.Bununla birlikte yağlı besinler, hamur işleri ve tuzlu ürünler karbonhidrat ağırlıklı olduklarından gün içinde tok tutmayacağı gibi susuzluk yaratacağından sahurda tercih edilmemelidir.

İFTARI YAVAŞ GEÇİRELİM
Uzun süreli açlık sonucunda psikolojik açlığımızın da ön planda olduğu ve hızlı tüketilen iftar menüleri gece boyunca hepimizi rahatsız ettiği olmuştur. Tek seferde tüketmek yerine iftarı bir saate yayarak tüketmek en sağlıklı olanıdır.

Su ile orucumuzu açıp, şekerimizi düzene sokacak kuru meyve tercihiyle devam edebiliriz. Daha sonra çorbamızı içip yemeğe 15-20 dakika kadar bir ara vermek uygun olacaktır.Bu süre zarfında beyine tokluk hissi gideceği için olası aşırı yemeye önlem almış oluruz.Aradan sonra ana yemeğimizde etli veya etsiz sebze yemeği veya ızgara et ile az miktarda pilav,makarna tercih edebilirsiniz. Bunların yanında protein ve kalsiyum açısından zengin olan yoğurt veya ayranı da mutlaka tüketmeliyiz.

İFTAR SAHUR ARASI ARA ÖĞÜN YAPIN
İftar sonrası 1,5 saat arayla 2 ara öğün tercihi yapın ve bu sayede yaşanabilecek olumsuzluklara ve metabolizma hızınızın düşmesini engelleyin. Ara öğün olarak meyve yenilebilir, tatlı tercih edilecek ise sütlü tatlıları şerbetli olanlara tercih ediniz.

SUSUZ KALMAYIN
Gün içinde uyku hali, halsizlik vb gibi şikayetler yaşamamak için iftar ile sahur arası 8-10 bardak su tüketilmelidir. Bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vb. içmeye özen gösterilmelidir. Çay,kahve gibi içeceklerin sıvı ihtiyacınızı karşılamadığını unutmamalısınız.

HAREKET EDİN
İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak, sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Aksi halde ramazan ayına bağlı olarak oluşacak hareketsizlik kilo alımına sebep olabilir.