Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ilgaz Akdoğan, bu yıl ilk defa “Bağışlayın, Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın” adıyla kadavra bağışı kampanyası başlatıldığını söyledi. Akdoğan, yeni öğretim yılında ÖSYM’den tıp öğrencisi alan mevcut 64 fakülte arasında kadavrayı ideal sayı olarak belirlenen 10 öğrenciye 1 gören bulunmadığını belirtti.

Tıp fakülteleri arasında 25 veya 50 öğrenciye 1 kadavra verebilenlerin çok az olduğunu belirten Prof. Dr. Akdoğan, “Ayrıca kadavra pratiği sunamayan tıp fakültesi sayısı da azımsanmayacak kadardır. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Öğretim yılının başlangıcında tıbba başlayan parlak beyinlerin alacağı eğitim bakımından bu rakamlar hiç de hoş görünmemektedir. Bunun yanında diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakültelerinde de kadavra eğitimi şarttır." dedi.

Söz konusu kampanyada amaçlarının, organ bağışı gibi vatandaşların bedenlerini ölümden sonra tıp eğitiminde kullandırabilmek olduğunu vurgulayan Ilgaz Akdoğan, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kendilerine destek verdiğini söyledi. Prof. Dr. Akdoğan, şunları kaydetti: “Kampanyamızdaki temel hareket noktamız, tıp eğitimimizdeki kadavra sorununu toplumla paylaşmaktır. Kendi yakınını bir cerraha teslim eden aile bireylerine o cerrahın, o hekimin yeterli anatomi eğitimi alıp alamadığını, alamadıysa bunun sonuçlarının toplumsal olarak her bireyde hissedileceğini vurgulamak olacaktır. Bilindiği gibi sadece 2. sınıflarda değil, tüm tıp ve uzmanlık eğitimiyle daha sonraki süreçlerde kadavra eğitiminin sürekli alınması gerekir.”