Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Gökhan Kinaş, hamilelerin ve emzirme döneminde olan annelerin Ramazan ayında oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini söyledi. 
Ramazan ayında anne adaylarının oruç tutup tutamayacakları yönündeki sorularla sık sık karşılaştıklarını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Gökhan Kinaş gebelikte tutulan orucun normal sağlıklı bir insanın tuttuğu oruçtan ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Kinaş gebelikte vücudun gereksinimlerinin sağlıklı insanın normalde olan gereksiniminden farklı olduğunu, normalde insanların uzun süre açlığa dayanabilirken gebelikte bu sürenin üçte bir oranında kısaldığını belirterek, "Sağlıklı bir insanın oruç tutması herhangi bir sıkıntı neden olmamakla beraber hamile kişilerde aynı şeyi söyleyemeyiz. Gebelikte vücudun enerji ve sıvı gereksinimi artmaktadır. Ayrıca gebelikte vücutta şeker kullanımının artması sonucunda kan şeker düzeyleri düşer ve daha sık acıkılır. Oruç tutulması durumunda düşen ve karşılanamayan kan şekerleri yağ asitlerinin yıkımını arttırmakta ortaya çıkan bazı maddeler ise bebekte bazı sorunlara neden olmaktadır. Bu konuda yapılan çok fazla çalışma olmamakla beraber oruç tutan gebelerin bebeklerinde çeşitli yan etkiler görülmüştür. Bunların başında ise büyüme-gelişme bozuklukları ve amnion sıvı bozukluklarıdır. Gebeliğin hızlı büyüme dönemlerinde oruç tutmuş olan annelerin biraz daha düşük ağırlıklı bebekler doğurdukları bilinmektedir. Normalde bu tür bebekler yüzde 4 oranında görülürken, oruç tutan annelerin bebeklerinde bu oran yüzde 8’dir. Ayrıca gebelikte oluşan mide, bulantı, kusma gibi şikâyetler açlık durumunda şiddetlenmektedir" dedi.
"EMZİREN ANNENİN SIVI VE BESİN ALIMI DÜZENLİ OLMALI"
Emzirme döneminde olan annelerin sıvı ve besin alımının düzenli ve yeterli olmasının önemli olduğunu ve gebelik için sayılan oruç tutmanın yan etkilerinin emziren anneler için de geçerli olduğunu anlatan Dr. Murat Gökhan Kinaş, "Emzirme döneminde oruç tutuluyorsa özellikle sıvı ve vitamin desteği ihmal edilmemelidir. Aksi durumda ek besin gereksinimi artacak bu da bebeğin emdiği süt miktarının azalmasına, sütün daha az salgılanmasına hatta erken kesilmesine neden olacaktır” dedi.
"HAMİLE KADINLAR HEKİMLERE BAŞVURMALI"
Gebelik sırasında oruç tutmak isteyen anne adaylarının mutlak suretle kendilerini izleyen hekim ve sağlık personelinin denetiminde, diyet danışmanlığı da aldıktan sonra oruç tutmaya başlamasının önemine dikkat çeken Dr. Kinaş, anne adaylarına şu tavsiyelerde bulundu: 
"Hastalar doktorunun görüşleri doğrultusunda dengeli ve düzenli beslenme prensiplerine uymalıdır. Hamilenin diyeti anne ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmeli ve günlük alınması gereken enerji ve besinler sahur ve iftar saatlerine bölünerek alınırsa orucun gebeliğe olan olumsuz etkileri en aza indirilir. Gündüz saatlerinde ve sıcak havalarda daha fazla dinlenmeli, terleme yoluyla sıvı kaybı azaltılmalıdır. Yorucu egzersiz veya kapalı giysilerle sıcakta yürüyüş yapılmamalıdır. İftarda hafif gıdalar alınmalı, sindirimi zor yemeklerden uzak durulmalı, iftarın sonrasında bir veya iki öğün daha yenmeli ve sahur yapmak ihmal edilmemelidir. Ancak gebeliğin ilk 3 ayında ve son ayda oruç tutulması mutlaka doktor izni ile olmalıdır."