Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ersin Kuyucu son yıllarda tıp dünyasında kullanılan hücreler yardımıyla doku tamiri ve gençleştirme işlemi (Platelet Rich Plazma) PRP tedavisinin ortopedi hastalarına da uygulanmaya başlandığını söyledi.
Kas ve tendon yaralanmalarında ve daha birçok sorunun giderilmesinde tercih edilen PRP (Platelet Rich Plazma) tedavisinin Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi Kliniği’nde de uygulanmaya başladığını söyleyen Op. Dr. Ersin Kuyucu, hastanın kendi kanıyla iyileşme şansına sahip olduğu PRP uygulaması hakkında bilgi verdi.Op. Dr. Kuyucu, "PRP trombositten zengin plazma anlamına gelir ve tamamen doğal bir şekilde kişinin kendi kanının özel işlemlerden geçmesi ile elde edilir. Doğal yoldan kas iskelet sistemi yaralanmaları ve hastalıklarının iyileşmesini hızlandıracak ve ümit verecek bir çözümdür. Trombositlerin esas olarak kanın pıhtılaşmasından sorumlu olduğu bilir. 30 yılı aşkın bir süredir, aktivite edildikleri zaman trombositlerin büyüme faktörleri diye bilinen iyileştirici proteinleri salgıladıkları bilinmektedir. Buradan hareketle kanımızda bulunan trombositlerin konsantrasyonunu artırarak doku iyileşmesini dramatik olarak hızlandıran büyüme faktörlerinin güçlü bir kokteylini yapabiliriz. Hastadan alınan kan çeşitli işlemlerden geçerek trombositler bir araya toplanır. Toplanan trombositler diğer kısımlardan ayrılarak PRP elde edilir" şeklinde konuştu

GENÇ VE ORTA YAŞTA HASTALARA UYGULANIYOR

PRP‘de amacın bedenin kendinde bulunan doğal iyileştirme yeteneği ve ileri teknolojinin kullanılması olduğunu söyleyen Op. Dr. Ersin Kuyucu, tedavinin genç ve orta yaşlı kişilere uygulandığını ancak 30 - 50 yaş arası kişilerde daha iyi sonuç verdiğini kaydetti. Op.Dr. Kuyucu, "PRP yöntemi başta diz, omuz, kalça kireçlenme ile ilgili rahatsızlıklarda kullanılmakla birlikte omuz ağrıları, rotator omuz kasları yaralanmaları, kronik plantar fasit (topuk dikenli veya dikensiz), tenisçi ve golfçu dirseği, ayak bileği burkulmaları, tendinitler, bağ zorlanmaları, menisküs yırtığı gibi birçok ortopedik hastalıkta etkin ve güvenli bir şekilde kullanılmaktadır" dedi.