Aydın'ın Nazilli ilçesinde yüksek tansiyona bağlı olarak geçirdiği beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen Hüseyin Akyüz'ün bağışlanan organları beş hastaya umut oldu.
Nazilli'de çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 55 yaşındaki Hüseyin Akyüz, 3 gün önce geçirdiği yüksek tansiyona bağlı olarak beyin kanaması geçirdi. Nazilli Devlet Hastanesi'ne tedavi altına alınan Akyüz, hayatta kalma mücadelesini dün gece kaybetti. Beyin ölümü gerçekleşen Akyüz'ün eşi ve üç çocuğunun rızasıyla bağışlanan organları, İzmir'de organ bekleyen 5 hastaya umut oldu. Akyüz'ün organları sabah saatlerinde İzmir'den gelen uzman ekipler tarafından 3 saatlik bir operasyonun ardından alındı. Akyüz'ün karaciğer ve bir böbreği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, korneaları Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine ve bir böbreği de İzmir Şifa Hastanesi'nde organ bekleyen hastalara nakledilecek. Öte yandan Hüseyin Akyüz'ün bağışlanan kalbi ise gelen ekip tarafından nakledilmeye uygun bulunmadığı için alınmadığı öğrenildi.
26 KİŞİDEN 14'Ü ORGAN BAĞIŞLADI
Nazilli Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Nail Ündağ, organ bağışı sayısı ve kadavra donör yetersizliğinin Türkiye’de ve tüm dünyada organ nakli alanındaki en önemli sorun olduğunu söyledi. 2006 yılından itibaren Nazilli Devlet Hastanesi’nde şu ana kadar 28 beyin ölümü gerçekleştiğini ve 14 tanesinin organlarını bağışlandığını belirten Dr. Nail Ündağ, tıbbi olarak beyin ölümünün dört uzman hekim tarafından muayene edilerek tespit edildiğini ifade etti. Kişilerin organları tıbbi destek ile bir süre daha canlılığını koruduğunu ve daha sonra onlarında öldüğünü belirten Dr. Ündağ, "Bu süre kişiye göre değişebilmektedir. Bu iş için ülkemizde Sağlık Bakanlığı bünyesinde Organ-Doku Nakli Koordinasyon Merkezi kurulmuştur ve çok ciddi bir organizasyon ile çalışmaktadır. Bu sistemde, kullanılabilir organ bağışı olduğu andan itibaren çok hızlı bir şekilde bu organ veya organları kullanabilecek kişilere ulaşılır. Hakkaniyetli bir bekleme listesi seçimi yapılır. Organa uyum sağlayabilecek kişilere ulaşılır ve kişi organ naklinin gerçekleşeceği merkeze çağrılarak organ nakli gerçekleştirilir. Organ nakli ile yaşam kalitesi tartışılmaz bir şekilde artmaktadır. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Organ bağışı ile yeni hayatlara umut olarak ilçemize ve tüm Türkiye'ye örnek olan Akyüz ailesine teşekkür ediyoruz. Kederli ailesine başsağlığı dilerken, organlarla yaşama dönecek olan hastalarımıza da acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.