Afyonkarahisar’da, trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbreği Konya’da 10 yıldır böbrek rahatsızlığı çeken, bu hastalıktan annesi ve kızını kaybeden 54 yaşındaki kadına nakledildi.
26 Temmuz'da içinde bulunduğu otomobilin kaza yapması sonucu ağır yaralanan ve kaldırıldığı Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 24 yaşındaki M.Ö.’nün organları ailesi tarafından bağışlandı. Alınan organlardan sol böbrek Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi. Burada 12 hasta arasında uyum sağlaması üzerine Karaman’dan çağrılan 54 yaşındaki Hanım Uysal’a böbrek nakli yapıldı.
10 yıldır böbrek hastası olan ve 4 yıldır organ nakli için sıra bekleyen Hanım Uysal, annesi ve kızını da böbrek yetmezliğinden kaybettiğini söyledi. Ramazan Bayramı öncesi sağlığına yeniden kavuşacağı için adeta çifte bayram yaşayan Uysal, “Gece uyurken telefon geldi ve acilen hastaneye çağrıldık. 5 dakika içinde hazırlanarak Karaman’dan yola çıktık ve Konya’ya geldik. Burada tahliller yapıldıktan sonra ameliyata alındım. 1o yıldır böbrek rahatsızlığı çekiyorum ve 4 yıldır da nakil için sıra bekliyorum. Nakil yapıldı, şu an için iyiyim. 10 yıl önce 60 yaşındaki annem Hafize Yiğit ile 7 yıl önce de 22 yaşındaki kızım Şerife Atasever’i böbrek yetmezliğinden kaybettim. Organ bağışında bulunan aileye teşekkür ederim. İyileşince ilk fırsatta aileyi bulup yanlarına gideceğim, ben de onların bir evladı oldum artık” dedi
Ameliyat hakkında bilgi veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, nakil yapılan hastanın kısa süre sonra normal yaşamına dönebileceğini söyledi. Organ naklinin önemine değinen Doç. Dr. Erikoğlu, “Canlıdan ve kadavradan organ nakilleri yapılabiliyor. Tüm dünyada kadavradan yapılan nakiller daha fazla olmasına rağmen ülkemizde bu oran daha düşük. Son bir kaç yıldır kadavradan nakillerde artış var. Kadavradan bağışlar çok önemli çünkü canlıdan yapılan nakilde tek bir organ alınabilirken kadavradan nakillerde 6-7 kişiye hayat sağlanabiliyor. Kadavradan nakillerin artırılması gerekiyor” diye konuştu.