Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay okul çağındaki çocukların cips, yağlı, tuzlu ve şekerli besinlerle, gazlı içeceklerin yerine süt, yoğurt, peynir, kuru yemiş ve taze sıkılmış meyve sularının tercih etmesi gerektiğini söyledi.
Okul çağındaki çocukların sağlıklı ve doğru beslenmelerinde ebeveynlere büyük görevler düştüğünü söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay, sağlıklı ve doğru atıştırmalık yiyeceklerin seçilerek çocuklara yedirilmesinin çocukların sağlığı ve gelişimi açısından önemli olduğunu söyledi. Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli ve dengeli miktarda tüketilmesine değinen Aktay, "Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagillerde yer alan sebze ve meyve ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmelidir. Süt ve süt ürünlerin tüketimi çocukların kemik ve diş gelişimi için önemli olduğundan günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketilmesine özen gösterilmelidir.Et grubunda yer alan yumurtanın kaliteli protein ve zengin vitamin açısından kahvaltılarda haşlanmış olarak sık sık tüketilmesi sağlıklı olacaktır. Yine kuru baklagillerden mevsime uygun taze meyve ve sebze tüketimi çocukların hastalıklara karşı direncini arttırdığı, bağışıklık sistemini desteklediği gibi sağlıklı büyüme ve gelişmeyi de desteklemektedir" dedi.
ÖĞRENCİLER İÇİN EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTIDIR
Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudun ve beynin güne başlamak için enerjiye gereksinim duyacağını söyleyen Aktay, "Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir.Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, taze meyve veya meyve suları, birkaç dilim ekmek, 1 bardak süt çocuklar için kahvaltıda yeterlidir. Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere de dikkat edilmelidir. Örneğin, şeker ve şekerli besinler, cips gibiyağlı ve tuzlu besinler veya gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları, kuru yemişlerin ve kuru meyvelerin tercih edilmesi daha yararlıdır" şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARA FİZİKSEL AKTİVİTE ALIŞKANLIKLARI KAZANDIRILMALI
Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkün olacağını anlatan Aktay,şunları söyledi:
"Vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivitenin artırılmasına da önem verilmelidir. Bu nedenle, uzun süreli televizyon seyretme ve bilgisayar kullanımından kaçınılmalı, çocukların gerek okul yönetimi ve gerekse ebeveynleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir. Bisiklete binmek, yürüyüş yapmak, yürüyerek gidilebilecek yerlere araçla gitmemek, merdiven çıkabilmek, kısaca hareketli yaşam, belki de obezitenin önlenmesinde bu yaş döneminde fiziksel aktivite alışkanlığını kazanmak açısından çok önemlidir."