Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan ’Evde Hemodiyaliz’ uygulaması, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hayata geçirildi. Birliğe bağlı Denizli Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi’nde 12 yıldır diyaliz tedavisi gören 39 yaşındaki Aytaç Alca isimli hasta, 3 aylık eğitimin sonunda diyaliz tedavisini kendi evinde yapmaya başladı.
Evde Hemodiyaliz uygulamasını yerinde görmek için Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, 12 yıllık diyaliz hastası Aytaç Alca’nın evine gitti. Evin alt katına kurulan sistemle ilgili eğitim alan 2 çocuk babası Aytaç Alca (39) aldığı eğitimin ardından adeta kendisinin doktoru oldu. Diyaliz makinesi ile ilgili her şeyi bilen ve uygulayan Alca, "12 yıldır diyalize giriyordum. Bu sisteme 1 ay önce geçtim. Bu sistemle ilgili 3 ay eğitim aldım. 3 ayın sonunda da şu anda evimde diyalize giriyorum ve çok rahatım. Şu anda gündüz diyalize giriyorum ama ileride gece diyalize girip sosyal yaşantımdan da geri kalmayacağım. Hastanede 4 saat diyaliz alıyordum ama bu yeterli değildi. Evde ise 8 saat alabiliyorum. Yaşam kalitem arttı. Artık eskisinden daha az ilaç almaya başladım. İnşallah tüm ilaçlardan kurtulacağım" dedi.
"KENDİMİN DOKTORU OLDUM"
Evde tedavi görmesinin çok faydası olduğunu kaydeden Alca, şunları söyledi:
"Kendimi eskiye göre çok dinç hissediyorum. Ten rengim bile açıldı. Ben daha önce ilçede oturuyordum. Hastaneye gidip gelmek bizi çok yoruyordu. Şehirde bile otursak hastaneye gidip gelmek sıkıntılı oluyordu. Şimdi istediğim zaman diyalize girebiliyorum. Kendimin doktoru oldum."
Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın ise, böbrek hastalarında sık kullanılan yöntemlerinden olan diyalizin evde olmasının önemli olduğunu kaydederek, "Ev diyalizi sayesinde çeşitliliğimiz arttı. Devler hastaneleri içinde ilk defa bu sistemi biz uyguladık. Hastanede hasta haftada 12 saat diyaliz alıyordu ancak bu yeterli değil. Kramp girmesi, tansiyon düşmesi, kan değerlerinde düşmeleri ve kansızlık sorunları yaşanıyordu. Bu ev diyalizi sayesinde kramp girmesi, yorgunluk ve kansızlık gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Bu sistem hastaların ömrünü uzatıyor" dedi.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk de diyaliz işlemini ve damar yolu girişimini öğrenebilecek herkesin evde hemodiyaliz uygulamasından yararlanabileceğini ifade etti.