Türkiye’de menopoza giriş yaşının son yıllarda 46-48’e kadar düştüğünü söyleyen Op. Dr. Muhammet Göçmen menopozun östrojen hormonun bitmesiyle ortaya çıktığını söyleyerek; “Çikolata kisti, polikistik over sendromu, üreme organlarının radyasyon ışınına maruz kalması gibi sorunlar normalden daha erken yaşta menopoza neden olabilir. 40 yaşından önce girilen menopoz erken menopozdur ve her 100 kadından 3’ünde görülen ve nedeni çoğunlukla bilinmeyen süreçtir. Erken menopozu tetikleyen etkenlerin başında genetik faktörler, obezite ve sigara gelmektedir. Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 3 olan erken menopozun teşhisi, menopoz döneminin kaliteli geçirilmesi açısından önemlidir. Çevre kirliliğinin artması, aşırı stres, sigara ve diğer faktörler nedeniyle erken menopozun görülme sıklığı giderek artırmaktadır” dedi. 

Menopozun Belirtileri Nelerdir?
Sıcak basması, uyku bozuklukları, anlık- günlük duygu dalgalanmaları, konsantrasyon eksikliği gibi durumların menopozun belirtileri olduğunu anlatan Op. Dr. Muhammet Göçmen şöyle devam etti: “ Cilt, kemikler, cinsel organlar da menopozdan etkilenir. Kolay yorulma, kemik erimesi bu dönemde en sık karşılaşılan sorunlardır. Cilt vücudun en geniş yer kaplayan organıdır ve östrojene çok duyarlıdır. Böyle olunca menopozla birlikte çok hızlı ve geri dönüşümü olmayan sorunlar ortaya çıkmaktadır. Menopoz psikolojik olarak da kadınlarımızı en çok rahatsız eden dönemdir. Kadınlarımız rahatsız eden diğer bir büyük sorun da menopoza girmeleriyle kadınlıklarını kaybettiklerini ve işe yaramayacakları hissine kapılmalarıdır. Bu konuda mutlaka psikolojik destek almaları gerekmektedir” dedi.

Menopoz dönemiyle birlikte kalp rahatsızlıkları ve kemik erimesi, meme, rahim, yumurtalık kanserleri gibi bir takım rahatsızlıkların görülebileceğine dikkat çeken Muhammet Göçmen menopozda esas tedavinin eksilen hormonu yerine koymak olduğunu söyledi. Göçmen: “Menopozdaki kadın bir birey olarak ele alınmalı ve eksilen östrojen hormonu yerine konulmalıdır. Menopoz dönemindeki kadın semptomlar açısından değerlendirilmeli duruma göre 5 yıl kadar hormon tedavisi uygulanmalıdır. Hormon tedavisi başka hastalıkları tetiklemesi açısından risk içeriyorsa bu süre kısaltılabilir. Menopozdaki kadın bireyselleştirilerek rahatsızlıkları yönünden tedavi edilmeli, multidisipliner yaklaşımla hayat kalitesi en üst düzeye çıkarılmalıdır. Unutulmamalıdır menopoza giren kadın hasta olmadığını bilmeli, yaşam kalitesinin düşmesine izin vermemeli, gerektiğinde her türlü desteği almalıdır” dedi.