Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, kurban pazarlarında, pazarlık sırasında el sıkışırken kolların hızla sallanması sonucu omuzların, dirseklerin veya el bileklerinin çıkabildiğini söyledi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, kurban pazarlarında pazarlık sırasında fiyatta anlaşana kadar el ve kolun uzun süre sert bir şekilde hızlıca sallanması sonucu omuzların, dirseklerin veya el bileklerinin çıktığını belirtti. Dr. Türkmen, “Kurban alışverişlerin de el ve kol sallamak dinimiz de bir örf ve adet olarak halen yerini korumakta olup, iki kişi arasında yapılan alışverişin karşılıklı bir rıza gösterisi sonucunu göstermektedir. İki kişi arasında ki el sıkışması normalde 1-2 saniye sürer ama kurban bayramında alışveriş sırasında bu durum fiyatta anlaşana kadar 5- 10 dakikaya kadar çıkabiliyor. Bu durum bazen o kadar rahatsızlık verebiliyor ki; birisinin dalgınlığında, karşı taraftakinin ani ve sert bir hareketi sonucu istenmeyen ciddi durumlara ve yaralanmalara sebep olabilmektedir” dedi.

"ANİ VE SERT HAREKETLERDEN KAÇINILMALI"
Omzun, vücuttaki en kompleks eklemlerden biri olduğunu ifade eden Dr. Türkmen, “Omuz ön, arka ve yan olmak üzere üç ana omuz kası ve dört ayrı eklemin entegre hareketinden oluşur. Kişi hazırlıklı iken omuza ve dirsek eklemine zarar vermek zordur. Hastanın hiç beklemediği bir anda ani bir eklem hareketi, omuzun veya dirseğin hatta el bileğinin bile zedelenmesine ve hatta çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden, bu konuda dikkatli olmak, kurban alışverişlerinde el sıkışırken ani ve sert hareketlerde bulunmamak gerekir” diye konuştu.