Geçen yıllarda yürürlüğe giren kanunla riskli meslekler sınıfına dahil edilen kasaplara çelik eldiven kullanma mecburiyeti getirildi. Çelik eldivenler 200 ila 350 liradan satılıyor. Kurban Bayramı’nda sık görülen yaralanmaların kurban kesimi sırasında genellikle acemilikten kaynaklandığını belirten uzmanlar, bıçağın el ya da vücudun başka yerlerine kazayla temas etmesini yüzde 100 önlemek mümkün olmadığı için en azından eli koruyacak çelik eldiven kullanılması gerektiğini söylüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kasaplar için hazırladığı risk kontrolü listesi belirli aralıklarla güncellenmeye devam edilirken, alınması gereken tedbirlerden biri de çelik eldiven oldu. Risk değerlendirmesine göre tehlikeli meslekler sınıfında yer alan kasaplara çelik zırhlı eldiven ve önlük giydirilerek, her yıl Kurban Bayramı’nda yaşanan kazaların bu sayede önüne geçilmesi planlanıyor.
Bursalı bıçakçı Erdi Güler, "Örgü halinde yapılan çelik eldiven kasaplar için mecburi hale geldi. Kullanılan eldiven sayesinde hem kazaların önüne geçilecek, hem de insanın elindeki bakterilerin ete bulaşması önlenecek. Çelik eldiven fiyatları ise 200 ila 350 lira arasında değişiyor" diye konuştu.
Vatandaşları kurbanda kullanılması gereken bıçaklara göre de uyaran Güler, "Küçük baş kurbanlık kesecekler 1 ve 2 numaralı bıçak kullanmalılar. Küçük baş hayvan kesecekler büyük bıçak kullanırsa yaralanmalara sebep olabilirler. Büyük baş hayvan kesecekler de 3 ve 4 numaralı bıçak kullanmalılar. Böylece hayvanları daha rahat ve kazası kesebilirler" diye acemi kasaplara tavsiye ve ikazda bulundu.