Kuduz; halk sağlığı açısından oldukça önemli, hayvanlardan bulaşan öldürücü bir enfeksiyon hastalığıdır diyen Denizli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılıçarslan; "Toplumun kuduz hastalığı ve kuduzdan korunmaya dair bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılması, kuduz şüpheli hayvanlarla temas öncesi ve sonrası koruyucu aşılama hizmetleri Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Sağlık kuruluşlarımızda aşı ve anti-serumlar ücretsiz olarak uygulanmaktadır." dedi.

Kılıçarslan; "Ülkemizde yaban hayatı kökenli kuduz vakaları görülebilmektedir. İlimizde son zamanlarda tilkilere yönelik kuduz vakaları tespit edilmiştir. Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Acıpayam İlçesinde 11 Nisan 2016 tarihinden sonra yaban hayatına yönelik tilkilerin bulunduğu veya dolaştığı güzergâhlarda koruyucu amaçlı oral (ağıdan uygulanan) kuduz aşısı uygulaması yapılacaktır. Bu amaçla hazırlanan aşı yemi, köfte tarzında olup içerisinde hayvanlarda hastalık yapma gücünü kaybetmiş virüs kullanılarak üretilen aşı kapsülü bulunmaktadır. Bu yemlerle tilkilerde kuduz hastalığına karşı bağışıklık oluşturarak kuduz hastalığının hayvanlar arasında yayılmasını önleyip hastalığın insanlara bulaşma riskini azaltmak hedeflemektedir." diye söyledi.

İnsanların aşı içeren bu yemlerle karşılaşmaları halinde dokunmamaları gerektiğini belirten Kılıçarslan; "Ayrıca insan kokusunun sinmesi aşı yeminin tilkiler için çekiciliğini azaltmaktadır. Açılmış, yırtılmış bir aşı kapsülü bulunduğunda da kesinlikle dokunulmamalıdır." dedi.

Kılıçarslan; "Yemlerin açılması/delinmesi ve aşı virüsünün bütünlüğü bozulmuş deriyle, yara, ağız ve burun yoluyla teması gibi durumlarda mutlaka sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi, gerekirse kuduz aşılama programına alınması gerekmektedir. Ailelerin çocuklarına aşı yemlerine dokunmamaları konusunda bilgi vermeleri ve dikkat etmeleri büyük önem taşımaktadır.  Açılmış aşı kapsülüyle temas eden vücut bölgelerinin önce su ve sabunla yıkanması ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Tereddüt edilen durumlarda mutlaka sağlık kuruluşlarından bilgi alınmalıdır."

"Kuduz hastalığı hakkında Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun 2014 yılında yayınlamış olduğu "Kuduz Saha Rehberi"nden hastalığa ilişkin genel bilgiler ve hastalıktan şüphenilmesi durumunda yapılacaklar konusunda ayrıntılı bilgi alınabilir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun internet sitesinden (http://www.tkhk.gov.tr/1949_-kuduz-saha-rehberi-) söz konusu rehbere ulaşılabilir." dedi.