Antalya'nın Korkuteli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Gürkan Dalgıç, iki yıldır teşhisi konulmayan 5 yaşındaki çocuğa teşhisini koyarak tedavisini yaptı. Sağlığına kavuşan minik çocuğun, ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme ve aft belirtileriyle ortaya çıkan PFAPA Sendromu hastası olduğu belirlendi.

DOKTORA TEŞEKKÜR

İki yıldır birçok hastaneye başvurduklarını ancak 5 yaşındaki Musa Deniz Sarıhan'ın hastalığının teşhisinin konulamadığını belirten anne Ayşe Sarıhan ve dede Memiş Şay, Korkuteli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Gürkan Dalgıç’a teşekkür etti. Artık Musa Deniz'in tedavi edilerek sağlığına kavuştuğunu söyleyen anne Ayşe Sarıhan, iki yıl boyunca gitmedikleri hastane kalmadığını kaydetti.

FARKLI HASTALIKLARA BENZERLİK GÖSTERİYOR

Hastalığın, yineleyen bademcik iltihabı, ailevi akdeniz ateşi gibi hastalıklarla da benzerlik gösterdiğine işaret eden Korkuteli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Gürkan Dalgıç, PFAPA Sendromu'nun bu hastalıklarla karıştırılabildiğini belirterek ebeveynleri uyardı. PFAPA Sendromu’nun ilk kez 1987 yılında tanımlanan bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Gürkan Dalgıç, çocuklarda sıklıkla görülen ve tedavisi uzun yıllara yayılabilen PFAPA Sendromu'nun çocuklarda belli aralıklarla tekrarlayan ateş, boğaz ağrısı, boyun bölgesindeki lenf bezlerinde şişme ve ağız içinde sayısı birkaç adedi geçmeyen aftla kendini gösterdiğini kaydetti.
Küçük çocuğun polikliniklerine müracaat etmesi ve yapılan tahlil ve tetkikle PFAPA Sendromu teşhisi konulduğunu belirten Dr.Dalgıç, "Hastamız şu an sağlıklı" dedi.

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ UYGULANABİLİYOR
PFAPA atakları yaşayan çocuğun iştahının azaldığına dikkati çeken Dr. Dalgıç, çocuğun her ay ortalama 3-5 gününü yüksek ateşle geçirmesi nedeniyle günlük yaşamının olumsuz etkilendiğini ifade ederek, hastalığın doğru teşhis edilememesi durumunda çocuğa gereksiz yere antibiyotik tedavisi uygulanabileceğini hatırlattı. Dr. Gürkan Dalgıç, bademcik iltihabında, zaman aralıklarının PFAPA kadar net olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "PFAPA Sendromu’nda çocuk sağlıklı iken muayene edildiğinde herhangi bir bulguyla karşılaşılmaz. Türkiye’de sık görülen ailevi Akdeniz ateşinin yineleyen ateş bulguları göstermesi ile de PFAPA Sendromu’na benzerlik gösterir."