Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, kekikten üç beş kuruş daha çok para kazanayım düşüncesiyle kullanılan ot ilaçlarının ve yanlış uygulamaların ve kirlenmenin ürünün heba olmasına neden olabileceğini söyledi. Kekikte zirai ilaç kalıntısı nedeniyle ihraç edilen ürünün geri gönderilebildiğini hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Tarakçıoğlu, Türkiye kekik üretiminin yüzde 80’ini karşılayan Denizli’de Ege İhracatçılar Birliği olarak ‘Kekik Paneli’ düzenlendiklerini söyledi. Karahayıt Ricmond Otel’de düzenlenen panele Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Necdet Demir, Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, panelistler Ziraat Yüksek Mühendisi Y. Doç. Dr. Hüseyin Akdemir, Gıda Mühendisi Ufuk Begisi ve kekik üreticileri katıldı.

İlaç kalıntısı sorun oluyor

Açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, “Dünyada talep gören önemli tıbbi ve aromatik ürünler arasında yer alan kekiğin üretim ve ihracatında Türkiye dünya lideri konumunda. Son yıllarda alternatif tıp uygulamaları sayesinde kekiğin kullanım alanlarının artması kekiğe olan talebi daha da artıyor. Bu da kekiği, ekonomik değeri giderek yükselen bir ürün haline getiriyor. Türkiye’de, kekik üretimi ve ihracatında oldukça iyi bir noktaya gelinmesine karşılık, tarım ilacı kullanımı, gübreleme, kalite problemleri gibi başlıca olumsuzluklar nedeniyle kekik üretiminde ve ticaretinde sorunlar yaşanmaya başlanmıştır. Bu toplantımızda kekiğin feda olması riskini arttıran, ot ilacı kullanılmasındaki yanlış uygulamalar, kekiği bir gıda ürünü olarak insanların tükettiğini unutarak kirli ortamlarda işlemek ile çöpünden arındırılmasında gerekli özen gösterilmeden işletmelere yine temiz olmayan ambalajlarda ulaştırmayı tartışacağız. Üreticinin daha fazla kazanç elde etmek amacı ile yaptığı bu girişimler biz ihracatçının malı temizlemek için daha çok çaba sarf etmesine ve daha fazla fire vermesine yol açtı, bu da satış fiyatlarına yansıdığı için Türk kekiğinin satılmasının önüne en büyük engel olarak çıkmaya başladı.” Dedi.

Mücadele çok basit

Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Necdet Demir’de Türkiye’nin dünya kekik üretiminin yüzde 70’ni karşıladığını, Türkiye kekik üretiminin ise yüzde 80’nin Denizli’de yapıldığını söyledi. Denizli’de üretilen kekiğin kilogramın kalitesine göre 5-6 liradan satıldığını belirten Demir, “Denizli’de kekik tütüne alternatif olarak üretilmeye başlandı. Müdürlük olarak bizde üreticilerimize kekik üretimi ile ilgili bilgiler verdik. 200 tona yakın ücretsiz kekik tohumu dağıttık. 2003 yılında Gözler Beldemizde 600 tonluk kekik işleme tesisimizde kuruldu. Kekiğin üretiminde kesinlikle zirai ilaç kullanılmaması gerekiyor. Üreticilerimiz fideler çabuk büyüsün, kekik biraz daha çabuk büyüsün düşüncesi ile bazı ilaçları kullandıklarını biliyoruz. Bu çok yanlış, çünkü alım yapan her ülkenin kriterleri var. Hiçbir ülkede kekikte ilaç kalıntısı istemiyor. Üreticilerimiz maliyeti arttırsa da kekikteki ot mücadelesinde mutlaka çapa kullanmalıdır. Kekiğinde kurt görenler plastik gazoz şişelerinin içine biraz şarap veya ispirto koyarak tarlalarına ağzı açık gömebilirler. O maddenin kokusu zararlıları kekten uzak tutuyor. Tarladaki dikenlerle, otlarla birlikte kekik hasadı yapılmamalıdır. Denizli’de geçen yıl 71 bin 400 dekar alanda 12 bin ton kekik hasadı yapıldı. Kekikten ilimize giren para miktarı ise yaklaşık 50 milyon lira” dedi.     

Panele geçildi

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, başkanlığında gerçekleştirilen panelde, Ziraat Yüksek Mühendisi Y. Doç. Dr. Hüseyin Akdemir tarafından, ‘Kekik ziraatinde iyi tarım uygulamaları ve zirai ilaç kullanımı’, Gıda Mühendisi Ufuk Begisi tarafından da ‘Kekik tarımında sürdürülebilirlik ve kalite beklentileri’ konularında bilgiler verildi. Soru cevap bölümüyle kekik paneli sona erdi.