Kadınların korkulu rüyası olan adet sancılarının bayanlar arasında sıkça rastlanan bir problem olduğunu, bu durumun adet gören kadınların yaklaşık yüzde 50’sinde görüldüğünü söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, sancının nedeninin kanamanın normal sınırlarda kalmasını sağlamak amacıyla ortaya çıkan rahim kasılmalarının ağrı olarak algılanması sonucu ortaya çıktığını belirtti.  Kinaş: “Adet sancısı için belirli önemli risk faktörleri olmamakla beraber yapılan bazı çalışmalar bazı risk faktörlerini ortaya koymuştur. Bunlar 30 yaştan küçük olma, vücut kitle indeksinin 20’nin altında olması, sigara içme, ilk adet yaşının 12 den önce olması, adet döneminin uzun sürmesi, düzensiz ve aşırı adet kanamasıdır” dedi.

Ne Gibi Belirtiler Oluşur?

Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş adet sancısının belirtilerini şu şekilde sıraladı: “Sancı genellikle adetten 1-2 gün önce veya adetle beraber rahim kasılmasına sebep olan bazı maddelerin salgılanmasıyla başlar. Genellikle 12-72 saatte azalır. Alt karın orta hatta kramp şeklinde olan bazen kasık ve sırtta da hissedilen bir ağrıdır. Eğer tek tarafta oluşuyorsa o zaman altta yatan başka bir tanı düşünülmelidir.  Bazen bu sancıya baş ağrısı, bulantı, ishal, halsizlikte eşlik eder” dedi.
Adet sancılarının ağrı kesicilerle kontrol altına alınması ve başka bir jinekolojik belirti olmaması halinde muayeneye gelmenin gerekli olmadığını söyleyen Murat Gökhan Kinaş; “Ancak adet sancıları çok şiddetli olup genel iyilik halini etkilemeye başlamışsa veya günlük yaşamı etkiliyorsa mutlaka jinekolojik değerlendirme yapılmalı ve etkili bir tedavi uygulanmalıdır” dedi.

Adet Sancım Oluştu, Ne Yapmalıyım?

Adet sancısında altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığının saptanması gerektiğini söyleyen Kinaş eğen herhangi bir hastalık yoksa şikâyetleri azaltmak için yapılabilecek önerilerde bulundu. Kinaş: “ Alt karın bölgesini ısıtmak bazı ağrı kesiciler kadar etkili bir yöntemdir. Ayrıca hiçbir yan etkisi de bulunmamaktadır.  Egzersiz ve günlük aktivitelerin artışı adet sancısını tedavi ettiği çalışmalarda bulunmuştur. Yoga da bu seçeneklerden biridir. Hastaların sancılarına yönelik düşünce bazında yaptığı değişiklikler (duyarsızlaşma, başa çıkma stratejileri) ve sancıya verdikleri cevaba yönelik girişimleri(rahatlama – gevşeme çalışmaları) kapsar. Bazı hastalar bu yöntemlerden fayda gördüklerini belirtmişlerdir. Çeşitli diyet ve vitaminlerin de adet sancısını azalttığı görülmüştür. Bunlardan bazıları düşük yağlı vejetaryen diyet, günlük alınan süt ve süt ürünleri, E vitamini,B1ve B 6 vitamini, balık yağı takviyeleri ve D3 vitaminleri sayılabilir. Bu önerilere rağmen hastanın şikâyetlerinde gerileme olmazsa o zaman hasta kadın doğum uzmanına başvurmalı ve tedaviye başlanmalıdır” dedi.