Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semih Mun, idrar kaçırma sorununun toplumda sık görüldüğünü ve bu durumu yaşayan kişilerin hekime başvurmaktan kaçındığını ileri sürdü.  Bu hastalıkla insanların yaşamaya çalıştığını ancak psikolojik anlamda büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Mun, bu sorunun tedavisinin olduğunu söyledi.


İdrar kaçırmanın, bir hastalık değil bir belirti olduğunu belirten Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semih Mun, bu belirtinin genelde tehlikeli bir durumun habercisi olmamakla birlikte kişinin hayatını olumsuz etkilediğini söyledi. Mun: “Mesanenin (idrar torbasının) iki önemli fonksiyonu vardır. Birisi idrarı depolamak diğeri ise boşaltmaktır. İdrar depolama işlevinin aksadığı durumlarda idrar kaçırma ortaya çıkar. Bu durum her zaman mesaneden kaynaklanmayabilir. İdrar yolunun son kısmındaki tıkanmalar, idrar yolu enfeksiyonları, idrar tutucu mekanizmanın hasarlanması da değişik türden idrar kaçırmalara neden olmaktadır. Genellikle hastalarımızda; fiziksel aktivite veya zorlanmada idrar kaçırma (stres tipi idrar kaçırma), sıkışma hissi gelmesi ve aniden idrar bastırmasıyla kaçırma, iki durumun karışımı, mesanenin kapasitesinin aşılmasıyla taşma şeklinde idrar kaçırma çeşitleri görülmektedir. Özellikle kadınlarda gülme, öksürme ve ağır kaldırma sırasında ortaya çıkan idrar kaçırma oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu durum genelde fazla sayıda ya da zor doğum yapan kadınlarda veya değişik nedenlerle karın alt kısımdaki adalelerin gevşemesi sonucunda ortaya çıkar. Fazla kilonun da bu duruma olumsuz katkısı bulunmaktadır” diye konuştu. 

TEDAVİSİ VAR
Mun, idrar kaçırmanın kişinin hayatını olumsuz etkileyen bir durum olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “İdrar kaçırma sorunu yaşayan kişiler utanma hissini sık sık yaşarlar, kendine olan güvenleri sarsılır, hatta sosyal yaşamlarını değiştirmeye kadar giderler. Hastaların çoğu, yaşamını idrar kaçırma ile devam ettirmeye gayret ederler. Çeşitli yöntemlerle, bu sorunu idare etme yolu seçerler. Ancak çok belirgin olursa yardım ararlar. Aslında bu konuda sıkıntı yaşayanlar bir kadın doğum uzmanına başvurarak hayatlarını olumsuz etkileyen bu sorundan kurtulabilirler. Basit tedaviler ve önlemler ameliyat harici yöntemlerdir ama bazen ameliyatla beraberce de yararlanılır. Ameliyat gerektiren durumlarda, özellikle kadınlar için son zamanlarda geliştirilen güvenli ve başarılı tekniklerle tedavi kolaylıkla sağlanır. Vücut dışında dikişli bir yara olmadan, hızla sonuca ulaşılan yöntemler günümüzde başarıyla uygulanmaktadır. Hastaların çoğunda, tedavi bir günde tamamlanabilmektedir” şeklinde konuştu.