Prof. Dr. Berna Şanlı, herkesin genç ve güzel görünme arzusu taşıdığını belirterek, "Gelişen teknoloji sayesinde bu isteğimizi büyük oranda gerçekleştirmek artık mümkün" dedi.
Ciltte yılların etkisiyle önemli sorunlar görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Şanlı, "Bunlardan ilki kuruluk problemidir. Ergenlikle başlayan yağlanma akne, gözenekler gibi pek çok probleme neden olduğu için istenmez ama, yaş ilerledikçe bu durum yerini kuruluğa bırakır. Cildin kuruluğu daha mat, soluk, dolayısıyla cansız görünen bir deri anlamına gelir. Üstelik kuruluk ekzemaya da zemin hazırlar. Cilt kuruluğu problemi için çapraz bağsız hyalüronik asit, antioksidanlar, çeşitli vitaminler içeren mezoterapiler, PRP (plateletten zengin plazma) cildin kaybettiği parlaklık ve nemi çok büyük oranda geri kazandırır. Bu yöntemleri kişinin cilt yapısına göre genellikle yılda 3-4 kez 2-4 hafta arayla önermekteyim" dedi.
KIRIŞIKLIKLARIN ÇÖZÜMÜNDE PRP FARKI
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Berna Şanlı, bir başka önemli sorunun ise kırışıklıklar olduğuna dikkat çekerek, ilerleyen yaşla birlikte cilt içerisindeki kollagen ve elastinin kalitesinin ve miktarının azaldığını, bunun da cildin esnekliğini azaltarak kırışıklıklara neden olduğunu kaydetti.
Özellikle göz çevresindeki kırışıklıklarda bu bölgedeki kasların fazla kasılmasının çok önemli rol oynadığını bildiren Prof. Dr. Şanlı, mimiklerini fazla kullanan kişilerde yıllar ilerledikçe mimik çizgilerinin çok daha belirginleştiğini ifade etti.
Prof. Dr. Berna Şanlı, kırışıklık sorunu ile ilgili önerilerini de şöyle anlattı :
"Kollagen ve elastini uyarmak için PRP en doğal yöntemdir. Kişinin kendi kanındaki ’trombosit’ denen hücrelerden yoğun bir şekilde elde edilerek tekrar deriye enjeksiyonu şeklinde uygulanır. Çapraz bağsız ve düşük oranda çapraz bağlı hyalüronik asid içeren ürünlerle yapılan mezolifting yöntemiyle de, ince kırışıklıklar son derece doğal bir şekilde dolar. İnce polidioksanon (PDO) iplerle uygulanan ’ağ’ tekniği ise ciltteki kırışıklıklarda oldukça etkili, aynı zamanda ciltte sıkılaşma da sağlayan bir yöntemdir."
BOTOKS USTA ELLER TARAFINDAN UYGULANMALI
Özellikle göz çevresindeki kırışıklıkların çözümünde vazgeçilmez bir yöntem olan botoks uygulamasına da değinen Prof. Dr. Berna Şanlı, uygulamadaki amacın kırışıklık bölgesindeki kasların zayıflatılması olduğunu belirtti ve botoks uygulamasının usta ellerde uygulandığında sonuçlarının son derece doğal olacağını vurguladı.
Prof. Dr. Şanlı, genç görünümün önündeki engellerden birinin de hacim kaybı olduğunu söyledi. Cilt altı yağ dokuda belirli bölgelerde yüze şeklini veren yağ bölmecikleri bulunduğunu hatırlatan Berna Şanlı, bu bölmelerdeki yağda yaşla birlikte azalma görüldüğüne dikkat çekti.
CİLTTEKİ SARKMALARI ÖNLEMEK MÜMKÜN
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Berna Şanlı, azalma sonucunda deri altındaki yağ desteğinin kaybolmasıyla ciltte sarkmalar oluştuğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü :
"Çok fazla zayıflayan insanlarda görülen sarkmanın nedeni de bu doğal yağ dokunun kaybıdır. Kaybedilen yağ, normal deri yapısında da bulunan hyalüronik asid dolguyla yerine koyulur. ’Akıllı dolgu’ olarak da isimlendirilen bir diğer yöntemde ise ’polikaprolakton’ adı verilen bir başka dolgu malzemesi başlangıçta hafifçe hacim verirken asıl olarak deriyi biyolojik olarak uyararak zamanla derinin kendi dolgusunu yeniden oluşturmasını sağlar. Hacim ve elastikiyet kaybına bağlı sarkmada ise polidioksanon, polilaktik asit iplerle asma tek başına veya gereğinde diğer yöntemlerle kombine edilen yöntemlerdir."
BİR BAŞKA ÖNEMLİ SORUN CİLT LEKELERİ
Prof. Dr. Berna Şanlı, yaşla birlikte özellikle güneşin yıllar içindeki birikici etkisine bağlı olarak derinin güneşe maruz kalan kısımlarında çeşitli lekelerin ortaya çıktığını söyledi.
Ultraviyole ışınlarının etkisiyle ciltte serbest radikallerin artmasının derideki hücrelerin DNA’sında bozulmaya neden olduğunu açıklayan Prof. Dr. Şanlı, "Bu önemli sorunu kimyasal ve lazer peelingler, renk açıcı mezoterapiler genellikle kombinasyon tedavileri ile çözmekteyiz. Kişinin lekesinin yoğunluğuna, derinliğine göre oluşturulan tedavi kürleri sonrasında güneşten sıkı korunma vazgeçilmez kuraldır. Son günlerde pek çok renk açıcı ve peeling yapıcı etken maddeyi aynı anda içeren enzimatik peeling uygulaması leke tedavisinde oldukça ümit vermektedir" dedi.