Özel Denizli Tekden Hastanesi Acil Servis hekimlerinden soba zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemler konusunda uyarılar yapıldı.  Dr. Ersin Çağırgan, soba veya kombi zehirlenmelerinin; hafif baş ağrısından, komaya ve felce kadar giden ciddi sonuçları olduğunu söyledi.

İLK BELİRTİ BAŞ AĞRISI
Havaların soğuması ile birlikte bazı bölgelerde kurulan odun ve kömür sobalarının baca temizliği yapılmadığında karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açtığını hatırlatan Dr. Çağırgan “Sobalardan sızan karbonmonoksit gazlarından çok sayıda zehirlenme vakası yaşıyoruz. Kömürden kaynaklı zehirlenmelerde bazen koku oluşuyor ve erken farkediliyor. Bu tür zehirlenmelerde baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma ve kulak çınlaması gibi belirtiler hissedildiğinde hemen müdahale edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde karbonmonoksit zehirlenmeleri koma hali ve felce kadar rahatsızlıklara neden olabilir” dedi.

NE YAPILMALI?
Fark edilmeyen zehirlenmelerde koma hali oluştuğunu belirten Dr. Şakir Bayur ise, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı; “Hastaların akciğerlerine dolan zehirli gazın temizlenmesi amacıyla ilk olarak hastaların üzerindeki kıyafetler gevşetilmeli ve temiz havaya çıkarılmalı, ardından en yakın teşekküllü sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Ağır zehirlenmelerde, şiddetli baş ağrısı, hâkimiyet bozukluğu, görme yetisinde bozukluk, nabzın hızlanması, kan basıncının düşmesi, nöbetler ve bayılmalar meydana gelebilir. Yaşlı, gebe, çocukların yanı sıra kalp ve akciğer hastalığı bulunan kişiler zehirlenmelerde risk altında bulunuyor. Solunum düzensizliği ve koma hali görülen hastalarda, hastanın battaniyeye sarılarak vücut ısısının korunması gerekiyor. 
Acil hastalara yapılan yanlış müdahalelerden birinin de soba gazından zehirlenenlere yoğurt verilmesi olduğunu anlatan Dr. Bayur ve Çağırgan, verilen yoğurdun kusmaya neden olarak atıkların akciğere kaçmasına neden olduğunu, bunun yerine hastanın açık havaya çıkarılarak oksijen almasının sağlanması gerektiğini dile getirdiler."