Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Halil İbrahim Oğuzer, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin giderek hızlanması ve teknolojinin aynı hızla günlük yaşamımıza girmesi nedeniyle cep telefonları, bilgisayarlar ve internetin yaşamımızdaki yerinin vazgeçilmez bir hale geldiğini belirtti. Oğuzer, bilgisayar ve internet kullanımının yaşamımızda istenilen bilgiye anında ulaşabilme, bilgi paylaşımını sağlayabilme gibi getirdiği kolaylıklar yanında çok sık kullanımından kaynaklanan birçok problemi de beraberinde getirdiğini belirterek, “İnternet, bir bilgi ve iletişim kaynağı olmanın ötesinde, bazı kişiler için bağımlılığa dönüşmüş durumdadır" dedi.

RİSKİN EN YÜKSEK OLDUĞU YAŞLAR


İnternet bağımlılığının, bilgisayar bağımlılığının bir alt grubu olarak değerlendirilebildiğini kaydeden Dr.Oğuzer, şunları söyledi: "Günün büyük bölümü bilgisayar başında geçirmeye başlanırsa, bilgisayarın başından kalkıldığında sinirlilik, huzursuzluk, diğer günlük faaliyetleri odaklanamama ve bir an önce bilgisayarın başına dönme isteği şeklinde yakınmalar başlarsa, aile ve sosyal ilişkiler olumsuz etkilenirse, o zaman bu durum 'internet bağımlılığı' olarak değerlendirilebilir. Her yaşta ve cinsiyette görünen bir rahatsızlık olmasına rağmen diğer bağımlılıklara göre daha erken yaşlarda başlamaktadır. Özellikle 12-18 yaşları riskin en yüksek olduğu dönemler olarak görülmektedir."

İNTERNET BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLMELİ

İnternet bağımlılığının toplumda görülme ihtimalinin yüzde 1.8 olduğunu vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Halil İbrahim Oğuzer, toplumda sık görülen bu bağımlılığın tedavisinin gerekli olduğunu söyledi.
Dr. Oğuzer, kişinin erken yaşlarda internet başında uzun süre zaman geçirmesi sonucu dikkat eksikliğinin geliştiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiperaktivitenin varlığı ise internet bağımlılığının gelişmesinde risk faktörü olarak görülmektedir. İş ve okul performansı düşüyorsa, zamanın önemli bir kısmını bilgisayar başında geçiriliyorsa, bu sebeble günlük işler yeterince takip edilmiyorsa, uykusuz ve yorgun bir şekilde yataktan kalkılıyorsa internet bağımlısı olunmuş demektir. Bu bağımlılığı kontrol altına almak içinde mutlaka bir uzmana başvurulmalı."