Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. H. Nuran Uz Aktekin, Takı alerjilerinin, çoğu kadının ortak sorunu olduğunu söyleyen Uz. Dr. H. Nuran Uz Aktekin, temas alerjisinin her yaştan insanda sıkça rastlanan ve deriye temas eden yabancı bir maddeye derinin verdiği tepki olduğunu söyledi. 
Alerjiye neden olan maddelerin başında nikelin geldiğini belirten Dr. Aktekin şöyle konuştu: “Alerjik reaksiyonda hafif bir kızarıklık, yanma, kaşıntı, sulanma olabileceği gibi yara da açılabilir. Alerjenle temas süresi, temas eden madde konsantrasyonu, ciltte daha önceden bulunan hasarlar, terleme, göz kapakları, boyun derisi gibi hassas cilt bölgeleri, cilt kuruluğu gibi etkenler tablonun oluşumunu etkiler. Bu alerjiye neden olan metallerin başında nikel gelir. İmitasyon takıların neredeyse hepsinde nikel kullanılır. Nikele karşı hassas olan bireylerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Nikel hassasiyeti bulunan kişilerde terleme dermatiti şiddetlendirir. Nikel içeren objelerin terli bir deriye temasından 15–20 dakika sonra deride kaşıntı başlar. Döküntü bir iki gün içinde gelişir. Eğer terleme yok ise aynı objelerin saatlerce teması herhangi bir probleme neden olmayabilir. Kolye, yüzük, küpe, metal tokalı kemer, kıyafetlerdeki düğme, fermuar, klips ve benzeri metal aksesuarlar da nikel içerdiği için alerjiye neden olabilirler. Biz bu tür hastalara takı olarak daha çok altın ve gümüş takı, kıyafetlerde de naylon aksesuarlar öneriyoruz” diye konuştu.

“Nemlendirici kullanılmalı”


Temas alerjisinin özellikle kuru ve hassas cilde sahip kişilerde daha sık görüldüğünü belirten Dr. H. Nuran Uz Aktekin, "Çünkü bu tür ciltlerin direnci azdır. Daha kırılgandır. Bu tür durumlarda diğer önlemlerin yanında cildin kuruluğunu gidermek için nemlendiriciler kullanılması gerekmektedir. Bu kişiler her zaman özellikle banyodan sonra nemlendirici kullanmalılar. Ayrıca sigara dumanı ve stresten uzak yaşamaya gayret edip yeşil çay, siyah üzüm çekirdeği gibi bol antioksidan içeren gıdaları tüketmeliler” dedi.