Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde işitme duyusunu tamamen kaybetmiş bir hastaya ameliyatla biyonik kulak takıldı. Yapılan ameliyat Denizli’de ilk kez uygulanan bir tedavi olarak tarihe geçti.

Doğum sonrası tarama programları ile tespit edilen doğuştan işitme kaybı olanlar veya geçirdiği hastalık, kaza, kullandığı ilaçlar nedeniyle işitmesini tamamen kaybeden hastalar için koklear implant (biyonik kulak) uygulaması yapılabiliyor. Gelişmiş kliniklerde yapılan bu yöntem,  Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde başarıyla uygulandı. Denizli’nin ilk Koklear implantı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç başkanlığında bir ekip tarafından 37 yaşında işitmesini tamamen kaybetmiş bir hastaya takıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç,  “2004 yılında oluşturduğumuz Pamukkale Üniversitesi İşitme Rehabilitasyonu programıyla üniversitede doğan bütün çocukların işitme taramaları yapmaya başlamıştık. 2008 yılında Sağlık Bakanlığı işitme tarama programına entegre olduk ve bölgede doğan bütün çocukların işitme taramasında 3. basamak referans merkezi olarak çalışmaya devam ettik. İlk yıllarda sadece işitme cihazı ile hastalara yardımcı olmaya çalışıyor daha ileri teknikler için hastaları büyükşehirlerdeki belirli birkaç kliniğe yönlendiriyorduk. 2011’den beri yoğun olarak kliniğimizi geliştirmeye çabaladık. Bunun meyvelerini de 2013 yılında ilk kemiğe monte işitme cihazı ameliyatını yaparak, hemen 2 ay sonrada deri altındaki manyetik kemik iletimi cihazlarını devreye alarak toplamaya başladık. Şu anda bu teknolojileri kullanan 6 hastamız oldu, 3 hastada ameliyat gününü bekliyor. Bugün ise ilk koklear implant ameliyatını yaparak daha üst bir basamağa geçmiş bulunuyoruz. Bu uygulama ile ülkemizin en gelişmiş KBB klinikleri arasına katılmış oluyoruz. Bütün bu başarıları ekip arkadaşlarımla beraber düzenli ve sabırlı çalışmalarımıza borçluyuz. Ben ve birlikte çalıştığım bütün ekip arkadaşlarım, bu gelişmelerden çok büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.