Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. İbrahim Emreoğlu, idrar yolu enfeksiyonlarının mikropların dış idrar yolundan girerek çoğalması nedeniyle ortaya çıktığını ve kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. 
Üroloji Uzmanı Dr. İbrahim Emreoğlu, idrarı oluşturan böbrekler ve oluşan idrarın vücut dışına atılmasını sağlayan üriner sistemin enfeksiyon oluşumunu önleyecek bir yapıya sahip olduğunu fakat mikropların dış idrar yolundan girerek çoğalmasıyla idrar yolu enfeksiyonlarının görülebileceğini anlattı. Üroloji Uzmanı Dr. İbrahim Emreoğlu, acil idrar yapma ihtiyacı hissetme, idrar yaparken ağrı ve yanmanın en sık görülen belirtileri olduğunu belirterek şöyle konuştu: "İdrar yolu enfeksiyonu bazen belirti vermeden geçebilse de, en sık belirtiler acil idrar yapma ihtiyacı hissetme, idrar yaparken ağrı ve yanmadır. Mesane ve dış idrar yolu bölgesindeki ağrı, idrar yapma haricinde de devam edebilir. Enfeksiyona halsizlik de eşlik edebilir. Sıklıkla, acil idrar yapma ihtiyacı hissedilmesine rağmen, az miktarda idrar çıkışı olur. İdrar bulanık, süt gibi görünebilir; idrarda kan varsa, renk kırmızımsı olabilir. Normalde dış idrar yolu ve mesane enfeksiyonlarında ateş görülmez. Çocuk huzursuzsa, normal yemek yemiyorsa, açıklanamayan ve düşmeyen ateşi varsa, idrar kaçırıyorsa veya büyümesi duraklamışsa, idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı araştırılmalıdır. Erişkinlerin aksine, çocuklarda ateş daha sık görülür ve tek belirti olabilir." 
İdrar yolu enfeksiyonlarının oluşmasına neden olan risk faktörlerinden de bahseden Uzman Dr. İbrahim Emreoğlu, enfeksiyonun kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. Emreoğlu, bazı kişilerde idrar yolu enfeksiyonlarının daha kolay oluştuğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "İdrar yolunda idrar akışını engelleyen her türlü anormallik (örneğin böbrek taşları), enfeksiyon için uygun ortam oluşturur. Diyabet ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır. İdrar yolu anormallikleri ile doğan kız ve erkek çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları daha sık ortaya çıkar. Özellikle kabızlık enfeksiyon için tetikleyici bir faktördür. Pamuklu çamaşır kullanmak, kullanılan pedin sık sık değiştirilmesi idrar yolu enfeksiyonunu önlemek adına yararlı olacaktır. Düzenli aralıklar ile tuvalete çıkmak, idrarı tutmamak ve mesaneyi tam olarak boşaltmak idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için önemli bir ayrıntıdır." 
İdrar yolu enfeksiyonlarının kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğünü kaydeden Emreoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunun kesin nedenleri bilinmemekle beraber, kadınlarda dış idrar yolunun kısa oluşunun riski artırdığı düşünülmektedir. Bir diğer kolaylaştırıcı neden idrar yolu çıkışının anüs ve vajinaya yakın olması nedeniyle, buradan gelen bakterilerin idrar yollarına girme riskinin artmasıdır. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma olasılığı artar. Gebe kadınların yüzde 2-4’ünde idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıktığı bildirilmiştir. Bilim insanları, gebelik sırasında hormonların ve idrar yollarının konumunda ortaya çıkan değişikliklerin enfeksiyona yakalanma olasılığını artırdığını düşünmektedir."