Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, Türkiye'de 65 yaş üstü her üç yaşlıdan birinin düştüğünü, bunun sonucunda ise her 5 yaşlıdan birinde kalça kırığı ortaya çıktığını söyledi. Ve her yıl binlerce yaşlı insanın kalça kırığı nedeniyle hastanelerde tedavi gördüğünü söyledi.

Yaşlılarda çok yaygın bir şekilde görülen kalça kırıklığına dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. M. Beşir Türkmen, kalça kırığının gençlerde trafik kazası veya yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmalarla meydana geldiğini, yaşlılarda ise basit bir düşmenin kırık için yeterli olduğunu belirtti. Türkmen: “Kalça eklemini ilgilendiren kırıklara kalça kırıkları denmektedir. Yaşlılarda basit düşme sonucu kırık oluşmasında osteoporoz (kemik erimesi) önemli role sahiptir. Kalça kırıkları kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülür. Bunun nedeni osteoporozun özellikle menopoz sonrası kadınlarda daha yaygın olmasıdır. Yaşlılık, kemik yoğunluğunda azalma, onkolojik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, görme bozuklukları, beslenme bozuklukları, fiziksel aktivitede azalma kalça kırığı riskini arttırır. Zayıflamış kemik, yaşlı kişilerin evde ayağının bir yere takılıp düşmesiyle kolaylıkla kırılabilmektedir. Bazen de düşme olmaksızın, zayıflamış kemik kendiliğinden yavaş yavaş kırılabilir” diye konuştu.

 
Kalça veya kasık ağrılarında kırık akla getirilmeli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. M. Beşir Türkmen, yaşlılarda açıklanamayan kalça veya kasık ağrıları oluştuğunda ya da basit bir düşme veya tökezleme sonrasında yürüyememe durumları ortaya çıktığında kalça bölgesi kırığının akla getirilmesi gerektiğini belirterek  şunları söyledi: “Kalça kırıklarında hasta yürüyemez ve kalça bölgesinde hareketle artan şiddetli ağrısı olur. Kırık taraftaki bacak kısalmış ve dışa dönmüş durumdadır. Tanı için röntgen çoğu kez yeterli olur. Ancak yerinden kaymamış bazı kırıklarda röntgen yeterli olmayabilir. Bu durumlarda ilaveten bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi ileri tanı yöntemlerine başvurulur” dedi.

Kalça kırığından nasıl korunabiliriz?

Yaşlılardaki bu kalça kırıklarının tedavisinin mutlaka ameliyat gerektirdiğine ve tedavisinin de oldukça uzun sürdüğüne vurgu yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. M. Beşir Türkmen, yaşlılarda görülen kalça bölgesi kırıklarının daha çok osteoporoza bağlı olduğundan ve evde basit düşmeler sonucu oluştuğundan bazı önlemlerle kırık riskinin azaltılabileceğini ifade etti. Türkmen: “Osteoporozu önlemenin belli başlı yolları; kilo almamak, yaşa uygun düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak, düzenli olarak güneşe çıkmak ve gıdalarla yeterli kalsiyum almaktır. Özellikle menopoz dönemi kadınlarda kemik yoğunluğu ölçümü kemik kalitesi hakkında bilgi edinmeye yardımcı olur. Ayrıca düşmeleri önlemek için; yürüme alanından halı parçalarının, kapı eşiklerinin ve kabloların kaldırılması, halıların sabitlenmesi, banyo gibi ıslak alanlarda kaymayan zemin örtüleri kullanılması, banyo ve tuvaletlere tutamak konulması ve yaşam alanının yeterli aydınlatılması da yeterli olacaktır. Ayrıca düşmemek için evden çıkmamaya karar vermek en büyük yanlıştır. Aksine emniyetli olmak şartıyla her gün belirli mesafelerde ve güneş görecek şekilde yapılacak yürüyüşler sağlıklı kalmak için daha doğru olacaktır” ifadelerine yer verdi.