Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü için yetki devri alan Denizli Belediyesi, kömür satış noktalarında ve konutlarda denetimlerini sıklaştırdı. Belediye hava kirliliğinin önüne geçmek için soba ve kalorifer kazanlarının zamanında ve standartlara uygun şekilde yakılması için denetimler gerçekleştiriyor. Denizli Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü ekiplerinin gerçekleştirdiği denetimlerde kömür satış noktaları da yakın takibe alındı. Soba ve kazanların yakımı konusunda uyarıda bulunan ekipler, konutları tek tek dolaşarak kontroller gerçekleştiriyor.


Konuya ilişkin Denizli Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama yapıldı. Belediyenin hava kirliliğini en aza indirmek amacıyla çalışmalar sürdürdüğü, bununla birlikte vatandaşlarında konuya duyarlılık göstermesi gerektiğinin belirtildiği açıklama da şu görüşlere yer verildi: “ Denetimler kapsamında kömür satış noktalarına kömür satış izin belgelerinin olup olmadığı satılan kömürlerin İl Mahalli Çevre Kurulu’nca belirlenen kalite kriterlerine uygun olup olmadığı denetlenmektedir. Ayrıca hava kirliliğini sadece kömür satış noktalarını denetleyerek engellenemeyeceği bilinciyle konutlarda da denetim ve eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Bu denetimlerde hem yakılan kömürün kalitesi belirlenmekte hem de kalorifer yakıcılarına ve apartman site yöneticilerine yerinde eğitimler verilmektedir. Eğitimler kapsamında kazan-baca bakım ve temizliklerinin yapılması, uyulması, kazanların ateşçi belgesi olan görevlilerce usulüne uygun olarak yakılması ve az yakıtla çok ısınmak için neler yapılacağına dair vatandaşlarımıza pratik bilgilendirmeler yapılmaktadır. Konutlardan alınan numunelerin belediyemiz bünyesinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından akredite olmuş laboratuar (DENÇEV) Çevre Kalite Laboratuarı’nda analizleri de yapılmaktadır.”

Yapılan açıklamada daha sağlıklı ve daha temiz bir ortamda yaşayabilmek için nelere dikkat edilmesi konusunda şu uyarılara da yer verildi: “ Kalorifer kazanı ateşçi belgesi olmayanlar, ateşçi olarak görevlendirilmemeli. Dış ortam sıcaklığı gece gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılmamalı. Kalorifer ve sobaların ilk ateşlemesi sabah 06.00-09.00 arası ve akşam 16.00-19.00 saatleri arası yapılmamalıdır. Tüketiciler, kömürlerini satış izin belgesi olan yerlerden kömürlerini almalı. Açıkta kömür satılmamalı ve alınmamalı, kalitesiz kömür kullanılmamalı. Kalorifer kazan kontrolleri ve bakımları sürekli yapılmalı, bacalar her yıl temizletilmeli. Belediyemizin yakıt ve hava kirliliği konusu dahilinde vatandaşlarımızdan gelecek her türlü bildirimler için ALO (153) çağrı merkezimiz 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.”