Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Doktor Şule Gökşin, güneş yanıklarının, deri kanseri olma olasılığını artırdığını söyledi. Güneş yanıkları sonrasında, sadece soğuk kompres uygulanması gerektiğini, yanık oluşan bölgelere yoğurt, diş macunu ve salça gibi maddelerin sürülmesi gibi yanlış uygulamalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Bütün kanser türleri içinde deri kanserinin en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Doktor Gökşin, deri kanserinden korunmak için güneşte çok fazla kalınmaması konusunda vatandaşları uyardı. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının, insan için pek çok faydasının yanı sıra göz ardı edilemeyecek kadar zararlarının da olduğunu belirten Gökşin “Güneşlenerek bronzlaşmak deriye hasar verir. Ayrıca deri kanseri riskini de artırmaktadır. Bu nedenle deri kanserinden korunmak için yapılması gereken zararlı güneş ışınlarından korunmaktır. Güneşe aşırı maruz kalma bronzlaşma dahil olmak üzere özellikle su toplaması ile seyreden ikinci derece güneş yanığı deri kanserinin temel sebebidir. Açık tene sahip kişilerde güneş yanığı riski daha yüksektir. Güneş ışınları deri kanserinin en büyük nedeni olduğu için, güneşten kaçınmak büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Krem kullanın


Güneş yanığından korunmak için güneşe çıkmadan yarım saat kadar önce mutlaka koruyucu krem sürülmesi gerektiğini anlatan Doktor Gökşin, kullanılan güneş kremlerinin cilt tipine ve rengine göre seçilmesi gerektiğini belirtti. Gökşin: “Açık tenli ve ince ciltliler, kolay kolay bronzlaşmadığı için yüksek koruma kullanmalı, esmer tenli kişiler ise kolay brozlaştığı için düşük korumalı ürünler tercih etmelidirler. Güneş kremi güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulanmalı ve 3-4 saatte bir tekrarlanmalıdır. Güneş koruyucu krem kullanılsa bile özellikle saat 10.00-16.00 arası güneşlenmekten kaçınmak gerekmektedir. Günün diğer saatlerinde ise geniş bir şapka ve gözlük ile güneşten korunmaya çalışılmalı, açık renkte uzun kollu ve bacakları örten giysiler giyilmelidir. Ayrıca güneşten koruma etkisi olmadığı için ıslak giysilerden kaçınılmalıdır” dedi.

Kabarcıkları patlatmayın

Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında, yanık üstüne hiçbir şey konulmasına gerek olmadığına anlatan Gökşin, yanık üzerine kesinlikle yoğurt, diş macunu ve salça gibi maddeler sürülmemesi gerektiğine dikkat çekti. Basit bir yanıkta ağrının giderilmesi için yanık bölgenin sadece soğuk su musluğunun altına tutulması veya yanık bölgeye soğuk kompres uygulamalarının yeterli olacağını söyleyen Gökşin, “Kabarcıklar oluşmuş ise patlatılmamalıdır. Çünkü kabarcıklar içerisindeki su mikropsuzdur ve patlatılmayarak yaranın mikrop kapması engellenmiş olur. Müdahale gerektiren ciddi yanık durumlarında ise hekime başvurulmalıdır” diye konuştu.