Denizli Özel MediKlinik Hastanesi Çocuk Sağlığıve Hastalıkları Uzmanı Dr.Önder İnan, Sonbaharda çocuk hekimlerine en fazla hangi hastalıktan dolayı başvurulduğu, hastalıklar kapıyı çalmadan ne tür önlemler alınabilir gibi merak edilen sorular üzerine bazı önerilerde bulundu.
Mevsim değişiklikleri ile beraber bakteriler çok daha hızlı yayılıp bulaşabildiğinden, grip ve nezleden sinüzite, orta kulak iltihabından kabakulağa kadar pek çok hastalık çocuğunuzu etkiliyor. Bu hastalıklardan korunmanın en basit ve etkili yolu ise, sağlıklı beslenerek ve elleri sık sık yıkayarak bağışıklığı güçlendirmek.  

Bu aylarda çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında grip ve nezle geliyor. Bu iki farklı hastalık ise birbirine karıştırılıyor. Nezle burun tıkanıklığı, şeffaftan başlayarak yeşilimsi hale gelen burun akıntısı, halsizlik ve öksürük oluştururken; grip ise ani başlıyor, ateş 38 dereceyi geçiyor, halsizlik, kas ve eklem ağrıları daha yoğun yaşanıyor. Bu hastalıklarda komplikasyon gelişmedikçe antibiyotik kullanmanın bir faydası ise yok. Tedavi süresince bol sıvı takviyesi ve dinlenme iyileşme sürecini hızlandırıyor. 

Grip Astımı Tetikleyebilir

Astımlı çocuklarda mevsimsel gribal enfeksiyonların en önemli tetikleyiciler arasında yer alan,"Gribal enfeksiyonlar, çocuğun bronşlarını daraltıp ve krize sokabiliyor. Bu nedenle yaşanabilecek bir atağı engellemek için grip aşısı yaptırmak gerekir. Astımlı çocukların çocuk alerji uzmanlarınca astım kontrolü açısından değerlendirilmesi uygun olacaktır. Astım kontrolü değerlendirilmesinden sonra ilaç kullanıp kullanmayacağı, hangi dozda ve sürede kullanacağının kararı verilmelidir. Grip aşısı, eylül ayında tüm astımlı çocuklara uygulanmalıdır. Ayrıca, grip aşısı, kreş, anaokulu ve okula giden çocuklara önerilmektedir. Bunların yanında bu aşı, 6 aydan küçük çocuklara, yumurta ve lateks alerjisi olan çocuklara yapılmamalıdır.

Faranjit İhmale Gelmez

Sesi kısılan, boğazım ağrıyor diye gelen şikayetlerin asla ihmal edilmemesi gerekiyor. Çünkü altından farenjit veya larenjit gibi, tedavi edilmediğinde ciddi risklere neden olabilen hastalıklar çıkabiliyor. Farenjit; boğazın arka duvarının iltihabı olarak biliniyor ve boğazda yanma-ağrı, bademciklerde kızarma, ateş, yutkunmada zorluk, larenjit ise ses kısıklığı ile başlıyor. Özellikle çocuklarda, halk arasında 'beta' olarak da bilinen streptekoksikfarenjitin tedavisinde geç kalmak, ciddi kalp ve böbrek hastalıklarına neden olabiliyor.

Peki mevsim değişiklikleri yetişkinleri nasıl etkiliyor?
Özel MediKlinik Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Erol, bu dönemlerde yorgunluk, halsizlik, sebepsiz kas ve eklem ağrıları, uyku hali, sinirlilik, isteksizlik gibi şikayetlerin artarak bu değişikliklere uyum sağlanamadığı takdirde kişilerin direncinde düşme ve dolayısıyla enfeksiyonlara daha kolay yakalanma riskinin olduğunu belirtiyor. 
Mevsim değişikliklerini en az zararla atlatmak için ise, değişikliklere uygun giysilerin seçilmesi, vücut direncini arttırmak için de bol vitaminli gıdaların tüketilmesi gerekiyor. Erol, yine bu mevsimlerde sık görülen grip gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmak için (özellikle direnci düşük olan çocukların, yaşlıların, şeker, kalp yetmezliği, astım, kanser gibi kronik hastalığı olanların ) kalabalık alanlarda bulunulmamasını, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmasını, ellerin ise sıkça yıkanmasını öneriyor.