Doğumdan önce anne ile bebek arasındaki bağı oluşturan ve bebeğin büyümesi için gereksinimlerini sağlayan damarların göbek halkasının içinden geçtiğini belirten Uz. Dr. Hüseyin Cahit Dartanel “Doğumla beraber damarlar tıkanır.  Henüz tam kapanmamış olan göbek halkasının içinde oluşan boşluktan karın içi organların girip çıkmasıyla göbekte oluşan şişliğe göbek fıtığı denir. Bu nedenle göbek fıtığı doğumsal kökenlidir. Çocuklarda oluşan göbek fıtığı 4 yaşına kadar fıtık boğulması, bağırsak tıkanması gibi durumlar olmazsa izlenir. Çoğu kendiliğinden kapanır. Yetişkinlerde ise göbek fıtığının kendiliğinden kapanma gibi bir durumu söz konusu değildir. Cerrahi işlem gerektirir. Göbek fıtığı kişilerde bir fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir” dedi.
Kronik öksürük, gebelik, kabızlık, ağır yük kaldırma gibi karın içi basıncını artıran tüm durumların göbek fıtığına neden olabileceğini belirten Dartanel göbek fıtığının olduğunun hasta tarafından da anlaşılabileceğini söyleyerek şöyle devam etti: “Göbek fıtıklarında parmağınızla açık olan göbek halkasını hissedebilirsiniz.  Göbekte oluşan ağrı, şişlik, şekil bozukluğu gibi durumlar da göbek fıtığının oluştuğunun işaretidir.  Bunların dışında göbekte oluşan şişlik aniden büyümeye başlarsa fıtık yatınca, ya da elle içeri itilmeye çalışınca içeri girmiyorsa, tuvaleti yapamama, bulantı, kusma gibi durumlar görülüyorsa durum tehlikelidir. Bu durum göbek fıtığının karın içi organlarından birkaçına girdiği ve orada sıkıştığı anlamına gelir. Bu sıkışan organlar canlılığını yitirmeden hasta hemen ameliyat olmalıdır” dedi.
Göbek fıtığının tedavisinden de bahseden Dartanel, açık ve kapalı yöntemlerle hastanın ameliyat edilebildiğini söyledi. Dartanel “ Göbek fıtıkları küçük olduğunda lokal anestezi yöntemiyle alınabilir. Ama büyük göbek fıtıklarında hasta kapalı yöntemle ameliyat edilmelidir.  Ameliyattan sonra hastalar kısa bir süre içerisinde normal yaşamlarına ve işlerine dönebilir” diyerek sözlerini tamamladı.