Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevda Yılmaz, Meme kanserinin dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen hastalık olduğunu belirten Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevda Yılmaz, ülkemizde yılda yaklaşık 15 bin kadına meme kanseri tanısı konduğunu ifade etti. Meme kanserinde erken tanının tedaviyi kolaylaştırdığını, ekonomik hale getirdiğini ve hayat kurtardığını dile getiren Yılmaz: “2004 yılından beri kadınların meme kanserinin erken teşhisinin önemini ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde “meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı” olarak belirlenmiştir. Meme kanseri, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alır. 2000’li yıllardan itibaren tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin %20-25’i meme kanseridir. Erken dönemde tespit edilen meme kanserlerinin %98 oranında iyileşme şansı var iken ileri evrelerde bu oran %23’lere kadar düşmektedir. İleri evrelerde hem yaşam süreleri kısıtlı hem de tedavi seçimleri hastalar için yaşam kalitesini düşürecektir. Ülkemizde teşhis edilen meme kanserlerinin yaklaşık yarısı ne yazık ki hala ileri evrelerdedir” şeklinde konuştu. 

Meme kanserinin nedeninin tam olarak belli olmadığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevda Yılmaz, birtakım risk faktörlerinin bu hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını dile getirerek şunlara değindi: “Risk faktörleri arasında ailede meme kanseri öyküsü, erken ilk adet yaşı, geç menopoz, çocuk emzirmeme ve obezite sayılabilir. Riski azaltmak amacıyla kilo kaybı, düzenli egzersiz gibi davranış değişiklikleri etkili olabilir. Ancak risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir. Bu nedenle kadınların meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma, tarama, taramanın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi önemlidir” dedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevda Yılmaz, meme kanserinin belirtilerine dikkat çekerek düzenli olarak elle muayene edilmesi ve meme kanserine karşı tetikte olunması gerektiğini söyledi. Yılmaz: “Meme kanserinin en sık karşılaşılan belirtisi memede sert, ağrısız, zamanla büyüyebilen, hareket ettirilebilen ama bazen hareketsiz kitlenin hissedilmesidir. Daha nadir olarak meme cildinde kızarıklık, morarma, yara, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler ve portakal kabuğu görünümü oluşması, meme başında genişleme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma , çatlama, meme başı ve çevresinde renk değişikliği, meme ucundan gelen akıntı (kanlı veya kansız), koltuk altında görülebilen ve elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Meme kanserinin erken tanısında kadınların 20 yaşından sonra, adet kanaması görüyorsa; adetin ilk günü itibariyle 7-10 günler arasında ayda bir gün, adet kanaması görmüyorsa her ayın belli bir gününü seçerek kendi kendine meme muayenesi yapması gerekir. 20-39 yaş arasındaki kadınlar şikâyeti olsun olmasın 2-3 yılda bir, 40 yaş üstündeki kadınlar da her yıl hekim tarafından klinik meme muayenesi yaptırmalıdır. Kendi kendine meme muayenesi önemli olmasına karşın, meme kanserinin erken tanısında en etkili yöntemin mamografi olduğu unutulmamalıdır. Bu yöntemleri birbirinden ayırmak mümkün değildir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Unutmayalım ki ‘ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!’ diye konuştu.