Denizli Devlet Hastanesi’nde safra yolu ve pankreas hastalıklarının görüntülenmesi ve gerektiğinde anında cerrahi müdahale yapılmasını sağlayan ERCP Ünitesi hizmete açıldı. ERCP yöntemi; ana safra kanalından safra çamurunun taşlarının temizlenmesi, safra yolu veya safra yolu ağzındaki darlıkların açılması, safra yolunu daraltıp tıkayan kanserlerde stent konarak normal safra akışının sağlanması, sarılığın giderilmesi, pankreas hastalıkları, safra yolu parazitlerinden şüphelenilen durumlarında ve tıkayıcı sarılıklarının tedavisinde uygulanabilecek. Ayrıca ERCP işlemi açık cerrahi işleme gerek kalmadan uygulandığı için hasta kısa sürede ayağa kalkabilecek ve açık cerrahide bulunun risk ve komplikasyonlar da ortadan kalkmış olacak.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli Devlet Hastanesi yönetimiyle birlikte ERCP Ünitesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Öztürk açılışta yaptığı konuşmada sağlık alanında yapılan yatırımlara değinerek ERCP ünitesiyle ilgili bilgiler verdi. ERCP ile birlikte endoskopik yolla ağızdan girilerek safra yollarının ve pankreasın görüntülenmesini ve buradaki rahatsızlıkların tedavi edilmesi sağlanacak. Açık cerrahi bir işlem yapılmadığı için hastalar günübirlik evlerine dönebilecek. Genel Sekreterlik olarak sağlık alanında yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve modern cihazlarla Denizli halkına hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi. 

Gastroenteroloji Uz. Dr. Mehmet Alpua ERCP ünitesinin Gastro Kliniği’ne yeni bir soluk getirdiğini belirterek; “Karaciğerin ürettiği safra, safra kanalı yoluyla, pankreasın ürettiği pankreas sıvısı ise pankreas kanalı aracılığıyla oniki parmak barsağında “papilla vateri‘’ olarak adlandırılan noktada birleşip barsak boşluğuna dökülür. Bunun amacı alınan gıdaların bu sıvılarla karıştırılıp sindirilmesidir. Gerek safra salgısının ve gerekse pankreas sıvısının barsak kanalına ulaşmasını engelleyen her türlü hastalıkta ERCP ile tanı konulup tedavi sağlanır” dedi. 

Denizli Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı da Denizli’de bu tür özellikli hizmetlerin kurulmasının hastaların sağlığı açısından çok değerli olduğunu belirterek; “ ERCP ünitesi ilimize kazandırılan çok büyük bir hizmet. Denizli’de yeni kurulan her türlü cihazın, teknolojinin, yapılanmanın ilimiz halkına çok büyük faydaları var. Çünkü hastalarımızı büyük illere gerek hava gerek kara yoluyla taşımak durumunda kalmıyoruz. Denizlimize hayırlı uğurlu olsun. Bu işte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.