73 yaşındaki Rukiye Uçar, kalp kapaklarında kaçak ve ritim bozukluğu tanısıyla yattığı PAÜ Hastanesi’nde, Kriyaoblasyon yöntemiyle eksi 140 derecede sağlığına kavuştu. Ege’de ilk kez PAÜ’de uygulamaya başlanan bu yeni yöntem, kalp ritim bozukluğuna yol açan odakların  -140  derecelere kadar soğutularak tedavi edilmesine dayanıyor. Tedavi sonrası yaşlı kadının yaşamı boyu bu sıkıntıyla alakalı ilaç kullanmasına da gerek kalmadı. 
Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri  Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı ekibinin  uygulamaya başladığı yeni bir yöntem, kalp kapak  işlevsizliği ve kalp ritim bozukluğu yaşayan hastalara umut oldu. 73 yaşındaki Rukiye  Uçar,günlük işlerini yapamayacak şekilde ilerleyen kalp kapaklarında kaçak (ileri mitral ve triküspid kapak yetmezliği) ve atriyal fibrilasyon nedeniyle PAÜ Hastanesi’ne başvurdu. Hastanın kontrolünün ardından Doç. Dr. Bilgin Emrecan, Yrd. Doç. Dr İhsan Alur ve Dr. Gökhan Yiğit Tanrısever'den oluşan ekip, Dünyada sayılı hastanelerde uygulanan ve Ege’de ilk kez yapılan “Kriyoablasyon” yöntemiyle Uçar’ı ameliyat etti. Tedavinin duyunca şaşırtan tarafı ise,  kalpte ritim bozukluğuna yol açan odakların -140  derecelere kadar soğutularak tedavi edilmesine dayanıyor. 

SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Ameliyata giren ekip, 73 yaşındaki Uçar’ın kaçak olan kalp kapakları halka ve bandlarla tamir ettikten sonra,  Kriyoablasyon yöntemiyle de kalp ritim tedavisi uygulandı. Ameliyat sonrası dönemde sorun yaşanmayan hasta ameliyat sonrası 7. gününde taburcu edildi.  Yaşlı kadın, kapak tamiri ve ritim düzeltilmesinin beraber uygulanması ile hastanın kan sulandırıcı kullanmasına ve sık hastane kontrollerine gelmesine gerek kalmadan sonraki tedavilerine  devam edilebilmesi sağlandı. 

EGE’DE İLK KEZ YAPILDI
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Emrecan, kalp cerrahisi esnasında ritim bozukluklarına yönelik uygulanan tedaviler konusunda Ege Bölgesi'nde ilk olarak uygulanan kriyoablasyon yöntemini başarı ile uygulamaya başladıklarını belirtti. Bu yöntemin özellikle kapak rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişen Atriyal Fibrilasyon denilen kalp ritim bozukluğunun tedavisinde uygulanan bir yöntem olduğunu bildiren Dr. Bilgin Emrecan, “Yöntem bugüne kadar dünyada ve Türkiye'de sayılı büyük merkezlerde yapıldı.Bu tedavi; kalpte ritim bozukluğuna yol açan odakların ( -140 ) derecelere kadar soğutularak tedavi edilmesine dayanmakta ve  ritim bozukluğunun düzeltilmesi ile ameliyat sonrası hastaların yaşam kalitesinin belirgin derecede düzelmesini sağlamaktadır. Hastanemizde halka ve yapay korda gibi cihazlar kullanılarak yapılan kalp kapak tamiri ameliyatlarıyla beraber uygulanan bu yöntem ile hastaların ömür boyu ilaç kullanımı gereksiniminin de ortadan kaldırıyor” dedi.