Uzun süren adet kanamasıyla birlikte kilo kaybı yaşandığını dile getiren Akın, "Çocuk gelişmesi gerekirken, yaşıtlarına göre fizyolojik olarak geriler. Ayrıca okulda dersleri zayıflar. Durum aile tarafından fark edildiğinde de çocuklar kansızlık nedeniyle doktora getirilmektedir. Bu tür rahatsızlıklarda kadın doğum, çocuk hematoloji ve çocuk endokrin uzmanlarının ortak alacağı kararla hareket edilmesi gerekir." uyarısında bulundu.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akın, beyinde hormon salgılayan dokunun yeterli gelişememesinden dolayı aşırı ve düzensiz adet kanamalarının yaşandığını söyledi. Akın, 13-19 yaş arasındaki kız çocuklarının yüzde 40’ında bu problemin görüldüğünü belirtti. Akın, “Ergenlik dönemi kız çocuklarında önemli fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin olduğu hassas bir süreçtir. Bu dönemin en önemli olayı da adet görmeye başlamalarıdır. Ergenlik döneminde görülen ve organik bir nedene bağlı olmayan normal dışı uterus kanamalarına DUK yani aşırı ve düzensiz kanama adı verilir. 13-19 yaş kız çocuklarının yaklaşık yüzde 40’ında bu durum görülür. Bu çocuklarda adet kanaması sık, düzensiz, ağır ve hatta 2 ay kadar sürebilir.” dedi.

Adet kanamalarının uzun sürmesinin çocuk tarafından saklandığını ifade eden Akın, bu durumun çocuğu psikolojik yönden çöküşe ittiğini vurguladı. Akın, “Aşırı uzun süren ve düzensiz adet kanamalarında kız çocuklarımız durumu ailelerinden gizleme gereği duyar. Evde ve okulda rahat hareket edemez. Uzun süren adet kanamasıyla birlikte kilo kaybı yaşanır. Çocuk gelişmesi gerekirken, yaşıtlarına göre fizyolojik olarak geriler. Ayrıca okulda dersleri zayıflar. Durum aile tarafından fark edildiğinde de çocuklar kansızlık nedeniyle doktora getirilmektedir. Bu tür rahatsızlıklarda kadın doğum, çocuk hematoloji ve çocuk endokrin uzmanlarının ortak alacağı kararla hareket edilmesi gerekir.” diye konuştu.

Akın, 10 günden uzun süren veya normal adet zamanda olan fakat aşırı adet kanaması olan kız çocuklarının öncelikle hematoloji hekimine hemen başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.