Orta yaş ve üzerindeki birçok kişinin şikayet ettiği diz ve ayak ağrılarının nedeninin kireçlenme olabileceği belirtildi. 
Diz ağrılarının genellikle dizlerdeki kireçlenmeden kaynaklandığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serkan Kurnaz, diz kireçlenmesi nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdi. Diz kireçlenmesinin en sık görülen eklem kireçlenmesi olduğunu belirten Kurnaz, “Orta yaş üstünde ve ileri yaştaki diz ağrılarının başlıca sebebi olan diz kireçlenmesi; diz ekleminin yüzeyini kaplayan ve kıkırdak denilen 5 milimetre kalınlığındaki pürüzsüz sert dokunun, birçok sebeple aşınması yani hücrelerinin kaybolmasıyla meydana gelir. Kireçlenmede hastalar öncelikle ağrıdan yakınırlar. Ağrı genellikle hareket sırasında ya da günün ilerleyen saatlerinde görülür. Şikâyetler genelde dinlenmeyle rahatlar. Zamanla ağrı daha kısa aktivitelerle başlar ve hastalık ilerleyince ağrı sürekli bir hal alır. Hareket sırasında eklemde çıtırtı ve ses duyulabilir. Uzun süren dinlenme sonrası, sabahları veya oturur durumdan harekete geçince, hareketlerde kısa süren bir tutukluk olabilir” dedi.
Diz kireçlenmesinin nedenlerini ileri yaş, tekrarlayan diz travmaları, geçirilmiş ön çapraz bağ yırtıkları, menüsküs yırtıkları, kıkırdak yaralanmaları, osteokondritis dissekans ve diğer diz kıkırdak sorunları, eklem içi serbest kıkırdak parçaları, romatoid artrit, gut hastalığı gibi emflamatuvar hastalıklar ve obezite olarak sıralayan Kurnaz, “Kireçlenme tanısı doktor tarafından hastanın şikâyetleri dinlenerek, çekilen diz ve diz kapağı röntgenlerinin ardından konulur. Başlangıç dönemlerindeki kireçlenmelerde MR incelemeler de yararlıdır. Kireçlenmede tedavi hastanın radyolojik bulgularına değil şikâyetlerine yönelik planlanmalıdır. Hastanın ağrısını geçiren ve hayat standardını düzelten en basit tedavi en doğru tedavidir denilebilir. Tedavide kilo verme, egzersiz ve fizik tedavi gibi yöntemler de kullanılabilir. Bununla birlikte; artroskopik cerrahi ve diz protezi gibi birçok cerrahi yöntem de uygulanabilir” şeklinde konuştu.