Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doktor Mehmet Batmazoğlu, diyaliz hastalarının ve böbrek yetmezliği olan hastaların oruç tutmasının sakıncalı olduğunu söyledi. Türkiye'de yaklaşık 8 milyon böbrek hastası bulunduğunu ve bunların 2,5 milyonunun kritik düzeyde olduğunu belirten Doktor Batmazoğlu, “Böbrek hastaları için oruç tutmak kritik bir durumdur. Çünkü uzun süre susuz kalma sonucunda daha önce diyalize girmeyen bir hastada diyaliz ihtiyacı doğabilmektedir. Ayrıca yaz ayları ve Ramazan, taş hastalığı bulunanlar için de riskli bir dönemdir. Taş hastalığı, sık görülen bir idrar yolu sorunudur. Diyalize giren hastaların yaklaşık yüzde 5'inin taş nedeniyle böbreklerini kaybettiği bilinmektedir. Yaz ayları ve Ramazan’da sıvı alımındaki yetersizlikler taş hastalığını tetikliyor ve enfeksiyon riskini arttırıyor.” Dedi.

Sağlıklı insan için sorun olmaz

Sağlıklı bir insanın günde 16 saat oruç tutmasının hiçbir probleme yol açmayacağını hatırlatan Doktor Batmazoğlu,  “Böbreklerimiz, vücuttaki su ve elektrolit dengesini ayarlayan en önemli organlardan biridir. Sağlam bir böbrek uzun süren susuzluğa karşı vücudu dengeler, bu nedenle sağlıklı bir insanın 16 saat süren orucu tutması hiçbir problem oluşturmaz. Sağlıklı bir metabolizması ve böbreği olan kişi susuzluğa ve açlığa dayanır. Ancak bunu böbrek yetmezliği bulunan hastalarımız için söyleyemeyiz. Vatandaşlarımız sahur ve iftar vaktinde fazla sıvı almakta, ancak terlemenin en çok olduğu gündüz saatlerinde ise susuz kalmaktadır. Böbreklerimiz vücutta musluk görevi görüyor. Bir musluğu sonuna kadar kapatıp suyu tamamen kesmeniz veya sonuna kadar açıp yüksek debide su akımını sağlamanız mümkün. Ancak böbrek rahatsızlığında bu mekanizma bozuluyor. Düzenleme işi hastalarda yapılamadığı için böbrek hastalarının oruç tutması risk doğuruyor. Hastalar yönünden bu ayı dikkatli bir şekilde takip ediyoruz ve oruç tutmalarına pek müsaade etmiyoruz” diye konuştu.

Bol sıvı tüketin

Normal bir insanın gün içerisinde 1-1,5 litre idrar çıkardığını belirten Batmazoğlu, terleme ve diğer yollarla günlük kaybedilen sıvının 2,5 litreyi bulduğunu söyledi. Doktor Batmazoğlu, bu nedenle oruç tutan sağlıklı insanların da sıvı alımına dikkat etmesi ve günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmesi gerektiğini belirterek, “Sıvı alımının iftardan imsak vaktine kadar olan süreye yayılması gerekmektedir. Ayrıca özellikle iftarda yoğun ve kontrolsüz gıda alımı mide ve bağırsakla ilgili sorunlar oluşturabileceği için, yemeklerde yağlı gıdalardan uzak durulmalı, karbonhidrat ve sebze ağırlıklı gıdalar tercih edilmelidir.” Diye konuştu.