Özel Denizli Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Huriye AK Şeker hastalığında beslenmenin önemini vurguladı. AK “Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek veya geciktirmektir.” Diyerek diyabetin tedavisinin ne tür prensipler içerdiğini sıraladı,
1- Sağlıklı beslenme ve egzersiz
2- Sağlıklı beslenme, ağızdan alınacak antidiyabetik (OAD) ilaçlar ve egzersiz
3- Sağlıklı beslenme, insülin tedavisi ve egzersiz
4- Sağlıklı beslenme, ağızdan alınacak antidiyabetik (OAD) ilaçlar, insülin ve egzersiz

Dyt. Huriye AK, görüldüğü gibi diyabet tedavisindeki en temel nokta sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı Beslenme bugün hepimizin uygulayabileceği zahmetsiz, acı vermeyen, sizin sürekli dinç olmanızı sağlayan bir sağlığı koruma ve geliştirme yöntemidir Diyabeti olsun veya olmasın tüm insanların sağlıklı bir yaşam için yemeleri gereken yiyecekler aynıdır.  Diyabetli olmanız diğer insanlardan farklı bir yiyeceği yemeniz veya yememeniz anlamına gelmez. Sizin için özel bir yemek pişirilmesi gerekmez. Ama dikkat etmeniz gereken kurallar vardır ve bu kurallar sadece sizin için değil bütün ailenizdeki bireyler için geçerlidir. Peki, nedir bu kurallar;
• Yiyeceklerinizi önerilen miktarlar kadar yiyin. Yiyeceklerin önerilenlerden fazla yenmesi kan şekerinin yükselmesine (hiperglisemi), az yenmesi ise kan şekerinin düşmesine (hipoglisemi) neden olur.
• Az az sık sık yemeyi alışkanlık haline getirin. Öğünler arasında 2,5-3 saat bırakarak 3 ana öğün 3 ara öğün olacak şekilde 6 öğün beslenmek idealdir.
• Öğün atlamayın. Ara öğünlerde ekmek ve ekmek yerine geçen yiyecekler, meyve ve sebze tüketebilirsiniz. Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta, bu besinlerin tek başlarına değil yanlarında yarım bardak süt veya yarım kâse yoğurt ile birlikte tüketilmesidir.
• Kilo kontrolünüze önem verin. Sizin için sağlıklı olan vücut ağırlığına sahip olun ve bunu koruyun. Arzu edilen vücut ağırlığının sağlanması ve korunması diyabetin kontrolünde büyük önem taşır. Vücut ağırlığının azalması sonucunda hücre ve dokular insülini kullanmaya başlar ve kan şekeri kontrol altına alınır. Ayrıca ağırlık kaybının kan yağları ve yüksek tansiyon üzerinde de olumlu etkileri vardır.
• Öğünlerde yeterli miktarda karbonhidrat içeren yiyecekleri tüketmeye özen gösterin. Karbonhidratlar vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Basit ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere ikiye ayrılır. Şeker, bal, reçel, marmelat v.b yiyecekler basit karbonhidratları içerirler ve barsaklardan hızla emilerek kan şekerini çok çabuk yükseltirler. Nişastalı yiyecekler barsaklardan daha yavaş emilerek kan şekerini daha geç yükseltirler. Ekmek, pilav, makarna, çorba, sebze, meyve, süt, yoğurt gibi yiyeceklerin içerisindeki karbonhidratlar kompleks karbonhidratlardır. Diyette basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlara ağırlık verilmelidir.
• Diyetinizde daima posalı besinlere yer verin. Posa yiyeceklerin sindirilmeyen kısmıdır ve kan şekerinin hızlı yükselmesini önler, insülin ihtiyacını azaltır, tokluk hissi sağladığı için kilo kaybına yardımcı olur, bağırsak çalışmasını düzenler, kabızlığı önler, kan yağlarının düşürülmesinde olumlu etkisi vardır. Bu yüzden öğünlerde sebze, salata, tam tahıllı ekmek ve kurubaklagil tüketimi önemlidir. Kabuğuyla yenilebilen meyvelerin kabuğu soyulmamalıdır.
• Hayvansal yağ tüketiminizi azaltın. Hayvansal yağlar kandaki kolesterol seviyesini arttırarak kan damarlarını tıkayabilmektedir. Kalp hastalığı riskini azaltmak için yemeklerde tereyağı, margarin gibi doymuş yağların yerine zeytinyağı veya fındık yağının mısırözü veya ayçiçeği ile karıştırılmasıyla elde edilen yağların kullanılması sağlık açısından çok daha olumludur.
• Aşırı tuz tüketiminden sakının. Diyabet ile gelişebilecek çeşitli komplikasyonları önlemek ve varsa hipertansiyon tedavisinde yardımcı olmak amacı ile tuz kısıtlanmalıdır. Yemeklerinizde az tuz kullanarak, sofraya tuzluk koymayarak, konserve, turşu, salamura besinlerin tüketimini mümkün olduğunca azaltarak tuz tüketiminizi sınırlamayı başarabilirsiniz.
• Fiziksel aktivitenizi arttırın. Aktivitenizi arttırmak için;
• Asansör yerine merdiven kullanın.
• Arabanızı gideceğiniz yerden uzağa park ederek yürüyün.
• Yürüyerek gidebileceğiniz mesafelerde araba kullanmayın.
• Alışverişinizi size en yakın olan yerden yapmak yerine daha uzak olan bir tanesinden yaparak, otobüse bir durak sonra binerek veya otobüsten bir durak önce inerek yürüyüş sürenizi uzatın.
• Haftanın 3-4 günü düzenli olarak yürümek için egzersiz planı yapın.
• Aç karnına veya tok karnına değil yemeklerden 1-2 saat sonra egzersiz yapmaya özen gösterin.