Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi H. Cumhur Çelik, diş çürüğü ve diş kaybının geri dönüşünün olmadığını vurgulayarak ağız bakımına önem verilmesi gerektiğini belirtti.

İyi bir ağız sağlığının, hem sağlık hem de iyi hissetmek adına önemli olduğunu vurgulayan Denizli Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi H. Cumhur Çelik , kurallı ve doğru diş fırçalama ile diş ipi kullanımını içeren günlük önleyici bakımın, diş ve dişeti problemlerini, ortaya çıkmadan önce durdurabileceğini söyledi.

DİŞLER NASIL FIRÇALANMALI
 Çelik: “Ağız ve diş bakımında esas olan fırçalama işlemidir. Bunun için de önce doğru diş fırçasını seçmeliyiz. En uygun fırça orta sertlikte ve fırça başı küçük olanıdır. Fırça başı küçük olursa arka dişlere daha kolay ulaşırız, bulantı refleksini azaltmış oluruz. Diş macunu seçerken de flüorür içerikli olanını tercih etmeliyiz. Her seferinde farklı bir marka almalıyız. Böylelikle içindeki aşındırıcılar şekil ve boyut olarak her seferinde değişir ve aynı yönde bir aşınma oluşturmaz. Bu da dişlerimizin zarar görmesini engeller. Diş fırçası ıslatılmadan mercimek büyüklüğünde macun sıkılır. En fazla nohut büyüklüğünde olması kâfidir. Fazla macun kullanılması ağızdaki ferahlığı arttıracağından dişler tam olarak temizlenmeden fırçalama işlemini bitirmemize neden olur. Bu da etkin bir temizleme sağlamamızı engeller. Fırçalama işlemi de kesinlikle sağdan sola yatay yönde olmamalı. Yatay fırçalama diş minesini aşındırır, hassasiyeti arttırır, dişlerde renk değişikliği yapar, dişetlerinin çekilmesine sebep olur. İlerlemiş vakalarda kama şeklindeki defektler oluşur. Bu yüzden 45 derecelik açıyla dişetinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanılmalıdır. Ön dişlerden arka dişlere doğru bütün dişler fırçalanır. Aynı şekilde dişlerin arka yüzleri de fırçalanır. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak temizlenir. Son olarak da dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenir” dedi. 
Diş fırçalarken gerekli özen gösterilse bile, diş fırçasının dişlerin arasındaki çoğu noktaya ulaşamadığını belirten Çelik, bunun da uzun vadede diş eti rahatsızlıklarına ve diş ara yüzlerinde çürümelere neden olduğuna dikkati çekerek diş ipi kullanılması gerektiğini söyledi. Çelik: “Günde bir kez diş ipi kullanmak; diş lekeleri, tartar, diş taşı oluşumunu da büyük oranda önler ve dişlerin daha beyaz ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Fırçalama işleminden sonra diş fırçasının ulaşamadığı ara yüzler, diş ipleriyle tek tek temizlenir. Bu işlem sırasında diş etlerine zarar vermemek için özen gösterilmelidir” diye konuştu.

“İYİ BİR AĞIZ SAĞLIĞI HUZURUMUZ İÇİN DE ÖNEMLİDİR”
Ağız bakımının son aşamasının da dilin fırçalanması olduğunu dile getiren Çelik, son araştırmaların ağız kokusuna sebep olan bakterilerin dilde bulunduğunu tespit ettiğini söyledi. Bu nedenle de dilin fırçalanmasının şart olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu: “Dilimizi diş fırçamızla temizleyebileceğimiz gibi özel dil fırçalarıyla da temizleyebiliriz. Fırçayı dilin arka kısmından öne doğru bastırmadan süpürme hareketi yaparak temizlemeliyiz. Dilimizi kanatmadan, incitmeden nazikçe temizlemeliyiz. Ağız ve diş bakımında kullanabileceğimiz başka ekipmanlar da vardır. Bunlar; elektrikli diş fırçaları ve diş ipleri, ara yüz fırçaları, ağız duşları, ağız gargaraları ve spreyleridir. Sağlıklı dişlere sahip olmak iyi görünmemiz ve iyi hissetmemizin yanı sıra; yemek yememizi ve konuşmamızı da sağlar. İyi bir ağız sağlığı huzurumuz için de önem taşır. Kurallı ve doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımını içeren günlük önleyici bakım, diş ve dişeti problemlerini ortaya çıkmadan önce durdurmamıza yardımcı olur. Fakat, düzenli ağız bakımı yapılmazsa, yiyecek artıkları dişler arasında, dilin ve dişetlerinin üzerinde birikerek ağızda kalır ve bir süre sonra kokuya neden olur. Daha sonra diş çürüğü, diş eti kanamaları, diş eti çekilmesi ve diş kaybı ile sonuçlanır. Diş çürüğü ve diş kaybının geri dönüşü yoktur sadece dolgu ve protez restorasyonları ile tedavi seçenekleri mevcuttur” dedi.