Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Geçtiğimiz mayıs ayında hizmete açılan ve açıldığı günden bu yana hizmet ağını genişleten, mesai dışı çalışmanın uygulandığı, bünyesinde Ağız ve Çene Cerrahisi, Pedodonti, Periodontoloji, Endodonti uzmanlarını barındıran Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde şimdi de Protez Uzmanı göreve başladı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Protez Uz. Dt. Pınar Mavigözlü protezin anlam olarak vücuttaki herhangi bir eksikliğin veya işlevini tam olarak yerine getiremeyen organ ve dokunun yapay olarak yerine konulması demek olduğunu diş hekimliğinde de protezin harabiyete uğramış veya kaybedilmiş dişlerin yerine yapay olarak yenilerinin getirilmesi anlamına geldiğini söyledi. Mavigözlü: “Protez tedavisinde amaç estetik ve fonksiyonun  hastaya optimum şekilde geri kazandırılmasıdır. Protetik amaçlı olarak yapılan diş tedavilerine örnek olarak kanal tedavisi yapılmış bir dişin çoğu zaman porselen kuronlarla restore edilmesi, diş çekimini takiben çekim bölgesindeki eksikliğin implant destekli kaplamalar, köprüler gibi sabit protezlerle veya bölümlü iskelet protezler, total protezler gibi hareketli protezler ile restore edilmesi gösterilebilir” dedi. 

Protez Uz. Dt. Pınar Mavigözlü; “Nasıl bir inşaatın yapımında, zeminin sağlam olması çok önemliyse, yapılacak bir protez tedavisinde de destek diş ve dişetlerinin sağlıklı olması çok önemlidir. Bu sebeple protez tedavisine başlamadan önce gerekli alt yapı tedavileri yapılır. Bunlar genel olarak, endodontik ve konservatif tedaviler, cerrahi müdahaleler, diş eti operasyonları ya da ortodontik tedavilerdir. Bu tedavilerden sonra sorunlu dokular ya da dişler en iyi, en sağlıklı duruma getirilmiş olur. Sadece sağlıklı ve hijyenik bir ağza protez yapılmalıdır. Sabit protez yaptıran hasta, doğal dişlere gösterilen özenin daha fazlasını protezli dişlere göstermelidir. Dişlerimiz arasında ulaşılması çok güç alanlar vardır ve buraları ancak doğru malzeme ve doğru teknik ile temizleyebiliriz. Protezlerde ulaşılması zor alanlar daha fazla olduğu için bu bölgelerde yapılacak bakımın çok daha titiz olması gerekir.  Aksi takdirde diş eti rahatsızlıkları, destek dişlerde çürüme gibi sorunlar ile karşılaşırız” dedi. 

Protez uzmanın dişsel konularla ilgili olduğu kadar çiğneme sisteminin ayrılmaz parçalarından olan çiğneme kasları ve çene eklemi ile ilgili konularla da ilgilendiğini belirten Pınar Mavigözlü uzun süre yeri doldurulmamış diş boşlukları, çiğneme sistemi ile uyumlu yapılmamış protezler, diş sıkma ve gıcırdatma gibi nedenlerle çene eklemi rahatsızlıkları oluşabilir. Çene ekleminde kulağın önüne yayılan ağrı, ağız açma kapamada sıkıntı çeken hastaların bu durumu  ihmal etmemelidir” dedi.