Türk Kızılayı Denizli Kan Bağışı Merkezi Müdürü Mustafa Balıkçıoğlu, Ramazan ayı nedeniyle kan bağışında yüzde 30’lara varan azalma olduğunu söyledi. Denizli’nin günde 100-110 ünite kana ihtiyacı olduğu aylık kan ihtiyacının ise 2 bin 700 üniteyi geçtiğini belirten Kan Merkezi Müdürü Balıkçıoğlu, üç ekip ve kan merkeziyle birlikte günde 100 ünite kan bağışı aldıklarını ancak Ramazan ayında bu sayının yüzde 30 azalma ile 70 üniteye kadar düştüğünü söyledi. Aradaki kan açığını İzmir ve Uşak’tan gelen kanlarla kapatmaya çalıştıklarını ifade eden Balıkçıoğlu, insanlara kan bağışında bulunmaya davet etti. Oruçlu iken kan vermenin dinen ve tıbben bir sakıncasının bulunmadığını vurgulayan Balıkçıoğlu, “Bu yıl Ramazan en sıcak ve en uzun günlere geldi. Denizlilerin birçoğu da köylerinde yazlıktalar. Okullarda yaz tatilinde olduğu için öğrencilerimizde yok. Uzun günlerde oruç tutanlar kan vermiyor. Akşamları da kan bağışı alıyoruz ama vatandaşlarımız kan verirsem yarın kötü olabilirim diye kan bağışında bulunmuyor. Bu yüzdende kanı başka illerden tedarik ediyoruz. Duyarlı halkımızdan kan bağışına destek olmalarını istiyoruz” dedi.   

Geceleri de çalışıyoruz

Kentin yüzde 99 kan ihtiyacını kurum olarak karşıladıklarını, kanın sadece insanlardan alınabildiğini hatırlatan Balıkçıoğlu, “Denizli’deki tüm hastanelerin kan ihtiyacını biz karşılıyoruz. Ancak bağışlardaki azalma nedeni ile sıkıntı çekiyoruz. Merkezimizde günde 25-30 ünite kan alırdık, şimdi 6-7’ye düştü. 18-65 yaş arasında 50 kilogram üzerinde sağlıklı herkes kan verebilir. Üç ekibimiz, her akşam iftardan sonra Ramazan etkinliklerinin yapıldığı İncilipınar ve Adalet parkında kan bağışında bulunmak isteyenlere hizmet veriyor. Bayramyeri, Çınar meydanında da ekibimiz sürekli bulunuyor. Oruçlularımız dan kan vermek isteyenlerden sabah saatlerinde kan alıyoruz. Kesinlikle doktor kontrolünde bağışçıyı zorlayacak şekilde kanını alıyoruz” diye konuştu.

Bayrama stok lazım

Ramazan nedeniyle kan bağışlarının düşmesinin, kendilerini bayram tatilinde zora sokabileceğini anlatan Müdür Balıkçıoğlu, “Ramazanda kan bağışçıları azaldığı gibi önümüzde bayram tatili bizi bekliyor. Bayram tatiline kadar günlük kan ihtiyacının dışında en az 300 ünite kan stoklamamız lazım ki bayramı rahat geçirelim. Ekiplerimiz ve bizler gece gündüz kan bağışı yapmak isteyenlerin hizmetindeyiz. Kan iğneyle ilaçla yapılabilecek bir madde değil, mutlaka sağlıklı insanlardan alınması gereken bir damlası bile çok önemli bir madde. Onun için tüm bağışçılarımızı ve duyarlı vatandaşlarımızı kan vermeye davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.